Hrvatska: Neprihvatljiv spomenik Draži Mihailoviću 1Foto: Radmila Marković/Danas.rs

Otkrivanje spomenika vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu apsolutno je neprihvatljivo, zabrinjavajuće i u potpunoj suprotnosti sa članstvom u Evropskoj uniji, što Srbija navodi kao svoj strateški cilj, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Hrvatska osuđuje taj čin i očekuje da Srbija i njene institucije odbace politiku relativizovanja i veličanja zločina, navodi se u saopštenju, prenisi Hina.

„Ovaj događaj je, nažalost, samo poslednji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama – proces rehabilitacije četničkog pokreta, pa i samog njegovog vođe Draže Mihailovića“, objavilo je MVEP.

Hrvatsko ministarstvo dodaje da su prekrajanje prošlosti i glorifikacija ratnih zločinaca suprotni evropskim vrednostima i vređaju žrtve onih koji se sada rehabilituju.

„Naglašavamo da se odnosi mogu graditi samo na iskrenom odnosu prema prošlosti, pomirenju i rešavanju otvorenih pitanja. Hrvatska očekuje konkretne poteze Srbije u rešavanju sudbine nestalih, pitanju nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina i svim drugim otvorenim pitanjima“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari