Vlade Slovenije i Hrvatske saglasne su da se rešenje za prenetu deviznu štednju Ljubljanske banke u Hrvatskoj nađe na osnovu Ugovora o pitanju sukcesije i da se nastave pregovori pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Bazelu na osnovu Ugovora o sukcesiji, navodi se u Memorandumu o rešavanju problema Ljubljanske banke koji su juče u Mokricama u Sloveniji, blizu granice s Hrvatskom, potpisali premijeri Janez Janša i Zoran Milanović.


Vlada Hrvatske se obavezala da će obustaviti sve sudske postupke koje su pokrenule dve hrvatske banke u vezi s prenetom deviznom štednjom i da neće pokretati nove. Vlada Slovenije se obavezuje da odmah pokrene postupak za ratifikaciju sporazuma EU i Hrvatske o njenom pristupanju Uniji. Slovenija je jedina zemlja EU koja još nije počela proces ratifikacije koji treba da bude okončan u svim zemljama-članicama do 1. jula kada Hrvatska formalno treba da stupi u EU.

Predsednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Ivo Josipović su u zajedničkoj izjavi izrazili zadovoljstvo što je potpisan memorandum i potvrdili „čvrsto uverenje koje su naglasili na prvom neformalnom susretu u Salcburgu, da je time omogućena ratifikacija u slovenačkom parlamentu Sporazuma o priključenju Republike Hrvatske Evropskoj uniji“.

Potpisivanje slovenačko-hrvatskog memoranduma juče je pozdravio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i naglasio da je način rešavanja pitanja Ljubljanske banke i pitanja granice Slovenije i Hrvatske, „znak zrelosti“ i primer za ceo region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari