Hrvatski dom, zdanje koje se nalazi u centru Sremske Mitrovice, vraćen je ovih dana vlasniku -Hrvatskom kulturnom centru. Hrvatski dom je izgrađen dvadesetih godina prošlog veka sa namenom da ga koriste u kulturno-muzičke svrhe. Nakon Drugog svetskog rata prešao je u nadležnost Opštine Sremska Mitrovica, koja je i raspolagala njime sve do pre nekoliko dana.

Hrvatski dom, zdanje koje se nalazi u centru Sremske Mitrovice, vraćen je ovih dana vlasniku -Hrvatskom kulturnom centru. Hrvatski dom je izgrađen dvadesetih godina prošlog veka sa namenom da ga koriste u kulturno-muzičke svrhe. Nakon Drugog svetskog rata prešao je u nadležnost Opštine Sremska Mitrovica, koja je i raspolagala njime sve do pre nekoliko dana. Mitrovački župnik Eduard Španović navodi da je ovo dobar primer vraćanja imovine tamo gde je sve čisto i gde nema nema štete ni za jednu stranu.
– Dom je skoro pola veka koristila Opština, deo tog prostora je bio u najmu i tu su se smenjivale diskoteke, kafane i kafići, a deo je bio namenjen za probe nekoliko kulturno-umetničkih društava koje deluju u okviru Centra za kulturi „Sirmiumart“. Taj obejkat nije bio nacionalizovan nego je samo bio u nadleštvu Opštine. Kako je tu gruntovno sve čisto – vraćen je pravim vlasnicima – Hrvatskom kulturnom centru. Tek dva-tri dana je ponovo stari vlasnik u posedu i drukčije je kada se zna ko je domaćin. Sada se radi na delimičnoj popravci i „šminkanju“ objekta. Zapravo će sve ostati isto sem kafane. Kulturno-umetnička društva iz grada će i dalje vežbati u Domu, ali siguran sam u boljim uslovima, kaže župnik i dodaje da će Dom tako zapravo imati i dalje svoju prvobitnu namenu da u njemu sem kulturno-umetničkih i pevačkih društava rade i folklorna, dramska, recitatorska i ostale sekcije Hrvatskog kulturnog centra, koji su do sada radili u crkvenom prostoru. Uostalom, i osnivači Doma su imali želju da on ima kulturno-prosvetnu dimenziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari