Hrvatski sud ukinuo rešenje o izručenju Morine 1Foto: EPA

Veće Vrhovnog suda ukinulo je rešenje o izručenju albanskog državljanina Ismaila Morina Srbiji koja ga traži zbog izazivanja nereda na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije 2014. godine.

Predmet je upućen prvostepenom sudu, dubrovačkom Županijskom sudu, na ponovno odlučivanje, javila je agencija Hina.

Morinu Srbija tereti da je pre tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obeležja s kartom Velike Albanije, prekinuo fudbalsku utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu.

Morina se žalio na odluku Županijskog suda u Dubrovniku je prvostepenim rešenjem utvrdio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Morinino izručenje Srbiji.

Vrhovni sud je rešenje dubrovačkog suda ispitivao po službenoj dužnosti i utvrdio da je taj prvostepeni sud počinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka, budući da je izreka rešenja nerazumljiva jer u obrazloženju nisu navedeni razlozi o svim odlučnim činjenicama.

Ministarstvo pravde Srbije u molbi kao razloge izručenja navelo kazneno delo za koje tereti okrivljenika, Vrhovni sud je na internet stanici objavio da je izrečeno prvostepeno rešenja nejasno jer samo navodi da se udovoljava zakonskim pretpostavkama za izručenje, a ne i na temelju koje odluke se izručenje traži.

Hina navodi da je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova navodno od Ismaila Morina primilo zahtev za azil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari