Ozbiljne se stvari događaju u Hrvatskoj. Ponovo vidimo da stranke desnice u svoj nesposobnosti da bilo šta drugo artikulišu, šire mržnju, čistu destilisanu mržnju prema drugima – izjavio je juče na vanrednoj konferenciji za novinare predsednik vlade Hrvatske Zoran Milanović.


Milanović je rekao da je napad na mlade bogoslove manastira Krka Srpske pravoslavne crkve koji se dogodio u nedelju rezultat „motivacione kampanje“ Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) uoči izbora hrvatskih poslanika za Evropski parlament. On je oštro kritikovao i državnu Hrvatsku televiziju zbog toga što je u svom prilogu grupu mladih iz Kistanja kod Knina, koji su napali učesnike bogoslovije, nazvala „Janjevcima“.

– To je rečnik kojim se služi HTV. Ne maloletne osobe hrvatske nacionalnosti, već – Janjevci. Pa šta se čudimo onda što se takve stvari događaju. Mogu samo otvoreno govoriti, ako će to svaki novinar na televiziji nazivati obrušavanjem na medije, neka bude tako, ali ja neću prestati govoriti. Nisam ovde došao da ćutim, već da radim i govorim – rekao je Milanović.

On je ocenio sramotnim što, kako je rekao, niko nije reagovao na izjavu poslanice Hrvatske stranke prava u Saboru Ruže Tomašić, koja je u jednoj TV emisiji optužila predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Vojislava Stanimirovića da je četnik i da je slao ljude na Ovčaru, navodi Beta.

– I nikom ništa. To je postalo normalno u Hrvatskoj, to više nikom ne smeta… Pozovete osobu koja je učinila nešto tri puta gore nego fudbalski nakupac (aludiranje na čelnika Dinama Zdravka Mamića), date joj prostor, ne prekidate je dok to govori iako čini krivično delo za koje neće odgovarati – rekao je Milanović i naglasio da Vlada neće dopustiti „mržnju i tu vrstu straha, iza kojeg stoje oni koji sada kukavički ćute“.

Milanović je podsetio na izjavu Tomašićeve, koja je na listi HDZ-a za izbore za Evropski parlament, rekla da je Hrvatska za Hrvate, a da su ostali gosti i dodao da su „prvi gosti dobili po leđima i po nosu“. Niko se ne bavi izjavama Tomašićeve, rekao je Milanović, već interpretacijama njegove izjave u kojoj je pomenut građanski rat, a na koju reaguju „mnogobrojni anonimni ljudi u crnim košuljama koji predstavljaju stranku (HDZ)“. On je negirao da je izjavio kako je rat u Hrvatskoj od 1991. do 1995. bio građanski.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozvao je javnost da zajednički ustane u zaštitu ustavnih načela države.

– Naravno da su ekonomija i standard građana prve teme, ali očito ima onih koji bi nametali druge teme… koji bi provocirali međunacionalne sukobe, pa evo i generisali nasilje, i mislim da takvim političarima i politikama i takvim javnim delatnicima treba jasno reći „ne“ i da ona ustavna načela koja su temelj hrvatske državnosti moramo odlučno zaštititi – rekao je Josipović.

Kad je „reč o eskalaciji govora mržnje kojem svedočimo u poslednje vreme, a i fizičko nasilje kod Kistanja“, piše konzervativni vecernji.hr, „predsednik poručuje da je krajnje vreme da svi koji utiču na javno mnjenje, a posebno na mlade ljude, daju jasnu poruku koje su naše vrednosti i kako ih treba čuvati“

– U našoj lijepoj domovini svi naši građani imaju ovde svoj dom. Gosti su turisti i poslovni partneri koji dolaze iz inostranstva, ali svi naši građani i građanke, bez obzira na svoju nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost, su jednakopravni članovi zajednice u kojoj živimo. Zato pozivam političare, javne delatnike u medijima, sportu, u obrazovanju i svim mogućim područjima rada da razumeju da nam je stabilnost, mir, demokratija, slobode i ljudska prava temelj naše države i da za njih svi moramo raditi – rekao je Josipović.

Nasilnici u pritvoru

Hrvatska policija saopštila je juče da je utvrđeno da su maloletnici s područja Kistanja u nedelju, iz mržnje, verbalno i fizički napali osam učenika bogoslovije SPC manastira Krka. Maloletnik s područja Kistanja osumnjičen je za nanošenje teških telesnih povreda 19-godišnjem učeniku bogoslovije, dok su šestorica maloletnika osumnjičena za nanošenje lakših telesnih povreda petorici učenika bogoslovije. Svi učenici su državljani BiH s prebivalištem u Kistanjama. Dodaje se da će osumnjičeni uz krivičnu prijavu Opštinskom državnom tužilaštvu za mlade u Šibeniku, biti dovedeni u policijski pritvor. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari