Kineske vlasti naložile su opsežne provere mlečnih proizvoda i povlačenje kontaminirane robe, pošto je, posle problema sa formulom za bebe, utvrđeno da i obično mleko nije ispravno. Državni savet je, takođe, pozvao zdravstvene vlasti da obezbede besplatne preglede i lečenje za bebe koje su se razbolele pijući mleko kontaminirano potencijalno smrtonosnim melaminom, javila je kineska agencija Sinhua.

Prema zvaničnom bilansu najmanje 6.244 beba se razbolelo, četiri je umrlo a 158 imaju teško obolenje bubrega zbog kontaminiranog mleka u prahu u kome je nađen melamin. Kineski Državni savet je najavio da će kazniti preduzeća i zvaničnike odgovorne za ove probleme.

– Lokalne vlasti moraju da poboljšaju mlečnu industriju tako što će uneti suštinske promene na tržište mlečnih proizvoda – saopštio je Državni savet. Kineski predsednik Hu Đintao osudio je ponašanje lokalnih vlasti u slučaju kontaminiranog mleka i ocenio da su neki kadrovi izgubili osećaj odgovornosti i „opšti interes“ iz vida, prenela je kineska štampa.

Hu je na sastanku funkcionera Komunističe partije Kine (KPK) u Pekingu rekao da je „na nekim mestima bilo teških prekršaja na radu i bezbednosti hrane, što je nanelo veliku štetu životima i dobrobiti masa“. On je dodao da KPK, samo rešavanjem problema na nivou kadrova, može da stvori „društvo na dobrobit svih“. Vladino telo za kontrolu kvaliteta saopštilo je da je oko 10 odsto uzoraka mleka i jogurta iz tri vodeće kompanije sadržalo melamin, kao i da je od petka ujutru 3.215 tona mleka u prahu povučeno iz prodaje.

Singapur i Malezija su zabranili uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz Kine, dok je EU zatražila od Pekinga objašnjenja povodom skandala oko kontaminiranog mleka. Američka kompanija Starbaks saopštila je da je iz 300 kafića u Kini povukla mleko kineskih proizvođača i navela da se niko od osbolja ili klijenata nije razboleo. Kineski zvaničnici su rekli da je kinesko mleko uglavnom ispravno, kao i da mleko kontaminirano melaminom ne može škoditi odraslima osim kao ne piju više od dve litre dnevno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari