Španski kralj Huan Karlos, koji je juče najavio da će abdicirati u korist sina princa Felipea, objavio sugrađanima da krči put za „novu generaciju“. Kralj je rekao Špancima u izjavi koju je prenosila javna televizija da je prvi put ozbiljno pomislio na abdiciranje kada je napunio 76 godina u januaru.

On je, prenela je agencija Beta, rekao da je prestolonaslednik 46-godišnji princ Felipe od Asturije spreman za ulogu kralja i da će „otvoriti novu eru nade kombinujući svoje stečeno iskustvo i polet nove generacije“.

Huan Karlos je na presto je došao 1975. posle smrti diktatora Franciska Franka. Tokom većeg dela njegove vladavine, podseća Bi-Bi-Si, kralj je viđen kao jedan od najpopularnijih monarha, ali su mnogi Španci od nedavno izgubili poverenje u njega. Naime, istraga zbog korupcije protiv njegove najmlađe ćerke Kristine i njenog muža, bacila je senku na reputaciju Huana Karlosa. Podrška kralju je opala i kada je otkriveno da je 2012, u jeku ekonomske krize koja je potresala Španiju, lovio slonove u afričkoj Bocvani.

Premijer Španije Marijano Rahoj rekao je juče da je kraljevo zdravlje narušeno, te da je imao niz operacija poslednjih godina. Španija nema precizan zakon koji reguliše abdikaciju i kraljevsku sukcesiju, pa je Rahoj vanrednu sednicu vlade zakazao za danas. Premijer očekuje da bi španski parlament mogao brzo da odobri da princ Felipe preume presto.

„Huan Karlos je bio najveći promoter naše demokratije. Najveći simbol našeg života u miru i slobodi“, rekao je Rahoj. Španski kralj je uglavnom imao ceremonijalnu ulogu kako je španska demokratija sazrevala. Putovao je po svetu predstavljajući svoju zemlju i bio je stabilizujuća snaga na domaćoj sceni. Kada je vlast preuzeo od generala Franka, postao je prvi španski krunisani šef države za 44 godine. Ubrzo je ignorisao Frankove pristalice, koje su želele produženje autokratske vladavine, te najavio novi sistem parlamentarne monarhije.

Kako su godine prolazile, kralj je sve manje bio uključen u svakodnevnu politiku. Huan Karlos je viđen kao stabilizujuća snaga nezavisno orijentisanih oblasti, kao što su Katalonija i baskijski region, a pomogao je i u smirivanju pokušaja puča 1981. godine. Kraljev sin i naslednik, princ Felipe, iza sebe nema skandala, navodi Bi-Bi-Si. On i njegova supruga – bivša televizijska voditeljka princeza Letisija, nedavno su preuzeli važne uloge u svečanim događajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari