Nemanja Halapa, učenik trećeg razreda Srednje tehničke škole „Nikola Tesla“ u Kostolcu, kao ni većina njegovih vršnjaka nikada nije bio na Kosovu i Metohiji. Ali, televizijski izveštaji, fotografije i video-klipovi na Internetu, na kojima je zabeleženo stradanje tamošnjeg srpskog stanovništva, pokrenuli su u njemu želju da nekako pomogne.


– Kada sam sve to video, morao sam nešto da uradim, da ti ljudi osete da nisu zaboravljeni – kaže Nemanja, i dodaje: – Znam da to nije mnogo, ali i to malo što smo uradili njima može nešto da znači.

Nemanja je u svojoj školi priredio humanitarnu izložbu fotografija skinutih sa Interneta. Cilj je bio da se novac od dobrovoljnih priloga sa izložbe, pošalje narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji. U tome su mu najviše pomogli profesorka srpskog jezika Maja Tatić i njegovi drugovi iz odeljenja. Oni su poziv na izložbu upitili i svim prijateljima sa „Fejsbuka“.

Škola „Nikola Tesla“ pokrila je troškove izrade fotografija i dala punu podršku svom učeniku. Po rečima Irene Ajdačić, pomoćnice direktora škole, ideja je da se ovoj humanoj akciji priključe i kostolačka preduzeća u kojima bi izložba takođe mogla da bude organizovana.

Ipak, ostalo je i razočaranje. Skupljeno je tek nešto više od 20 hiljada dinara, a izložbu su posetili uglavnom Nemanjini školski drugovi. Izostala je čak i većina profesora njegove škole.

– Mnogi koji svakog dana pričaju o Kosovu i Metohiji, nisu došli na izložbu, niti su dali dobrovoljni prilog, tako da sam malo razočaran – kaže Nemanja.

Humani srednjoškolac je ipak optimista. Veruje da će njegov gest probuditi svest Kostolčana. I da Kosovo i Metohija nisu samo geografski pojam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari