Humanitarna akcija za Zrenjaninku Martu Kotarac 1Foto: ZSF

Za Prvi maj, praznik rada, Zrenjaninski socijalni forum organizovaće humanitarni događaj“ Opasuljivanje benefit“ za prikupljanje pomoći kako bi se adaptirala izgorela kuća Zrenjaninke Marte Kotarac.

U Skrobarskoj ulici u Zrenjaninu u ponedeljak, 18. aprila, došlo je do požara iz još uvek neutvrđenih razloga, prilikom koga su stradale dve osobe. Tom prilikom oštećena je kuća Marte Kotarac,

Kako navodi Zrenjaninski socijalni forum, Marta Kotarac je ceo radni vek provela na radnom mestu spremačice u hotelu Vojvodina, gde je zaradila penziju koja nije dovoljna da joj obezbedi dostojanstven život.

„Dok je radila, dobila je stan od preduzeća u koji se nikada nije uselila zato što je tadašnje rukovodstvo stan preprodalo drugoj osobi. Na ovaj način ona je ostala beskućnica, snalazeći se za smeštaj tokom čitavog svog života kao samohrana majka. Živeći u ovom i drugim neadekvatnim smeštajima, zaradila je nekoliko hroničnih bolesti zbog čega je nedavno i boravila u bolnici“, navode u Zrenjaninskom socijalnom forumu.

Aktivisti ističu da su stanari Skrobarske ulice u Zrenjaninu osobe koje nemaju stanarska prava u tim stanovima, pa nisu mogli da osiguraju svoju imovinu i ne mogu da dobiju bilo kakvu pomoć od institucija.

Takođe ističu da su na ovoj lokaciji i sa ovim ljudima snimli dva dokumentarna filma „Daj nam sunca“ i „Koje su boje tvoje pertlice?“ o suvišnim ljudima koji su u restauriranom kapitalizmu i deindustrijalizovanom gradu ostali bez posla, krova nad glavom i svih drugih prava.

„Usled ovih tragičnih događaja, organizovaćemo prikupljanje solidarne pomoći za majku našeg druga Mićana. Plan je da se prikupe najosnovnije potrepštine za adaptaciju prostora dok se ne nađe rešenje za Martu u vidu trajnog smeštaja gde će imati struju i vodu“, poručuju aktivisti.

Aktivisti će prvog maja spremati  pasulj i makovnjače, a za prikupljen novac kupiće materijal za adaptaciju Martinog smeštaja.Pozvali su sve građane dobre volje da doniraju materijal,

Na „Opasuljivanju“ će biti organizovan i okrugli sto na temu „Da li moliti ili se buniti?“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari