Postoji velika mogućnost da će broj stanovnika Somalije kojima je hitno potrebna humanitarna pomoć u hrani porasti na 3,5 miliona u sledećih nekoliko meseci, upozoravaju UN. Mark Bauden, koordinator humanitarne pomoći UN za ovaj region, ocenio je da se kriza zbog nestašice hrane produbljuje.

Postoji velika mogućnost da će broj stanovnika Somalije kojima je hitno potrebna humanitarna pomoć u hrani porasti na 3,5 miliona u sledećih nekoliko meseci, upozoravaju UN. Mark Bauden, koordinator humanitarne pomoći UN za ovaj region, ocenio je da se kriza zbog nestašice hrane produbljuje. Prema njegovim rečima, situacija u Somaliji je gora nego u Darfuru.
Krizi doprinose sukobi rivalskih milicija, česti sušni periodi, nagli skokovi cene hrane i kolaps somalijske valute. Bauden je ocenio da će tokom sledeća tri meseca broj ljudi kojima je potrebna humanitarna pomoć u hrani porasti za gotovo milion. Humanitarne organizacije koje ulažu napor da dostave hranu ugroženom somalijskom stanovništvu suočavaju se s velikim teškoćama. Otežavajuća okolnost jeste to što je gotovo milion Somalijaca raseljeno zbog sukoba i nasilja. Bauden tvrdi da je Somalija zemlja u kojoj je zastupljena najveća humanitarna kriza na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari