Portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarne pomoći sa sedištem u Bangkoku Ričard Horsi izjavio je juče da udar ciklona u Mjanmaru proteklog vikenda predstavlja „strašnu katastrofu“, dok leševi plutaju vodom u preplavljenim oblastima, a humanitarne organizacije nailaze na velike teškoće u dostavljanju humanitarne pomoći žrtvama oluje.

Portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarne pomoći sa sedištem u Bangkoku Ričard Horsi izjavio je juče da udar ciklona u Mjanmaru proteklog vikenda predstavlja „strašnu katastrofu“, dok leševi plutaju vodom u preplavljenim oblastima, a humanitarne organizacije nailaze na velike teškoće u dostavljanju humanitarne pomoći žrtvama oluje. Međunarodna pomoć počela je da pristiže u Mjanmar, ali je veliki deo delte Iravadi, u kojoj je, kako je procenjeno, zabeležen najveći broj žrtava katastrofe, odsečen od ostatka zemlje jer je najteže pogođen ciklonom Nargis.
„Cela donja oblast delte nalazi se pod vodom“, rekao je Horsi. On je nagovestio da je broj žrtava prirodne katastrofe možda i veći, te premašuje cifru od 22.464 koju su zvaničnici Mjanmara objavili. Jangun je saopštio da je 15 gradova u delti Iravadi pogođeno katastrofom, pri čemu je u sedam gradova 95 odsto kuća porušeno, dok se 70 odsto stanovništva vodi kao nestalo.
Humanitarni radnici započeli su da dele osnovne životne potrepštine stanovnicima oblasti, ukjlučujući tablete za pročišćenje vode, mreže protiv komaraca i lekove. Međutim, preplavljenim oblastima moguće je pristupiti samo čamcem, dok je helikopterom nemoguće dostaviti humanitarnu pomoć, rekao je Horsi. Svetski program za hranu već je dostavio 800 tona hrane u Jangun, najveći grad Mjanmara.
Zvaničnik iz Janguna general Ta Aj obratio se juče narodu na državnoj televiziji uveravajući ga da se situacija u zemlji „vraća u normalu“. Međutim, stanovnici grada se suočavaju s novim problemima pošto su cene pirinča i flaširane vode udvostručene. U malom delu Janguna obnovljen je dotok električne energije, ali većina stanovnika grada oskudeva vodom kojom se snabdeva iz električnih pumpi. Cena ulja takođe je dvostruko veća.
Velika Britanija je obećala 9,8 miliona dolara za žrtve ciklona kao i da će poslati tim za hitne intervencije da pomognu oporavku Mjanmara. Predsednik SAD Džordž Buš pripremao se da angažuje američku mornaricu da pomogne da se pronađu poginuli i nestali. Međutim, mala je verovatnoća da će vojska Mjanmara prihvatiti prisustvo američke vojske na svojoj teritoriji. Bela kuća je saopštila da Vašington nudi pomoć u vrednosti od više od tri miliona dolara, znatno više od prethodne ponude od 250.000 dolara.
EU je saopštila da je izdvojila dva miliona dolara za pomoć Mjanmaru, dok je Kina ponudila milion dolara. Međunarodna federacija Crvenog krsta zatražila je juče gotovo četiri miliona evra za pomoć žrtvama ciklona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari