"Humanost i jedinstvo danas su zamenjeni mržnjom": Po čemu pamtite proslavu 29. novembra? 1Foto: Danas/Nina Čolić

Sećanje na đačko doba, jedinstvo, solidarnost i neka lepša vremena – po tome sagovornici Danasa pamte 29. novembar, nekadašnji Dan Republike.

– Moja sećanja su iz đačkog doba kada ne bismo išli u školu dva dana, sve prodavnice su bile zatvorene, a ko je imao nekoga na selu išao je. Praznik je, zbog svog ideološkog predznaka, kod mnogih budio ružne uspomene. Veliko je pitanje da li su poslednjih godina građani uopšte znali koji se događaj praznuje – kaže Petar Panić, profesor istorije u Dvanaestoj beogradskoj gimnaziji

Biljana Stojković, kopredsednica stranke „Zajedno“, kaže da joj je sentiment jugoslovenstva, pa i 29. novembra, snažan zato što je povezan sa osećanjem jedinstva, solidarnosti i kolektiva.

– Postjugoslovenska istorija je, nažalost, sve suprotno od toga. Humanost i jedinstvo zamenjeni su ksenofobijom. Nakon krvave demonstracije mržnje devedesetih, nismo se nikada izvukli i oporavili od takvih emocija. Naprotiv, populističke politike su nastavile da eksploatišu mržnju ka osnovni stub vođenja države. Zato će Dan Republike u mojoj glavi zauvek ostati važan kao uverenje da politika može da se vodi na ispravan način – ističe Stojković.

Đorđe Pavićević, poslanik Zeleno-levog kluba, kaže da je 29. novembar nekada bio praznik, u punom smislu reči, a danas je to „nostalgično sećanje na vreme koje nije bilo opterećeno sadašnjim problemima i opomena koliko smo se lako odrekli dostignuća jedne države u kojoj su mnoge stvari bile bolje rešene“.

– Voleo bih da i ova država, kao tadašnja, poklanja više pažnje siromašnima, stanovanju, obrazovanju, zdravstvu, kulturi i smanjenju nejednakosti, disciplini u kojoj smo evropski šampioni – smatra Pavićević.

Miloš Ristović, PR Muzeja Jugoslavije, podseća da je 29. novembar slavljen kao Dan Republike i obeležavao je godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu 29. 11. 1943, kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu. Tada je odlukom AVNOJ-a Josipu Brozu Titu dodeljena titula “Maršal Jugoslavije“ i 29. 11. 1945. kada je Jugoslavija formalno prestala da bude monarhija i postala republika.

@danas.rs Znate li zašto se 29. novembra nije išlo u školu i kakve veze praseće pečenje ima sa tim? 🐖 #fyp #danrepublike #fypシ #foryoupage #viral #yugoslavia ♬ Calm LoFi song(882353) – S_R

– Dan Republike je bio neradan, slavio se dva dana, 29. i 30. novembra, proslavljan je svečanom trpezom dok su svečane akademije organizovane širom glavnih gradova FNRJ. Đaci prvaci su dobijali na poklon crvene pionirske marame, deljeno je i ordenje, organizovan masovni svinjokolj, kao i prikazivanje partizanskih filmova. Kasnije, sa raspadom SFRJ, prestalo je obeležavanje 29. novembra u svim njenim republikama sem u SR Jugoslaviji – kaže Ristović.

Dodaje da je ovaj praznik poslednji put bio neradan 2001, a naredne godine je ukinut odlukom Savezne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari