Izložba stripova Marka Somborca otvorena je na Kalemegdanu u okviru ovogodišnjeg Belefa. Da strip autor dobije tako zavidan prostor ovde se ne dešava baš često. Ipak, Somborac to zaslužuje ako ni zbog čega drugog a ono zato što čitanje i (naizgled neizvodivo) prepričavanje njegovog stripa čini da se, umesto da zaplačemo nad svakodnevnim političkim temama, istima od srca, a nekad i grohotom smejemo.


O svojim počecima u jednom intervjuu Somborac je rekao: „Eksperimentisao sam, pokušavao da crtam avanturističke i superherojske stripove, ali sam na kraju shvatio da najviše volim da crtam Šešelja“. Prvi kaiš za Blic objavio je 5. decembra 2005. U Somborčevoj interpretaciji, novom stripskom prepoznatljivošću naročito se izdvajaju: Boris Tadić, Vojislav Šešelj, Vojislav Koštunica, Mlađan Dinkić, Tomislav Nikolić, Čedomir Jovanović, Velimir Ilić, Jovan Krkobabić, Dragan Šutanovac, Ivica Dačić, Mirko Cvetković, Rasim Ljajić, Nenad Čanak, Sulejman Spaho, Vjerica Radeta, Dragan Marković Palma… Otkriva one najizrazitije crte njihovih ličnosti i kroz crtež ih nadograđuje. „Svaki dan poneko od naših političara kaže ili uradi nešto smešno, i to mi mnogo pomaže“, kaže Somborac. „Trebalo bi da im dajem procenat.“ Ipak, nikada nije dobio nikakvu reakciju od političara koje crta, niti je ikog od njih upoznao. Takođe, kaže, nikada nije iskusio cenzuru. Sve ovo, između ostalih priznanja (nagrade za novinarstvo grada Beograda za 2009, na primer), donelo mu je i svrstavanje među najmoćnije medijske ličnosti u Srbiji.

Marko Somborac rođen je 5. jula 1976. u Smederevu. Završio je Srednju dizajnersku školu i Višu likovnu u Beogradu. Sredinom 90-ih bio je član multimedijalne grupe „Momci“. U periodu 1993 – 2005. radio je kao likovni umetnik i scenarista na stripovima, ilustracijama, video-igrama, animiranim filmovima, na televiziji, kao i za reklamne kampanje. Bio je scenarista stripa „Kauboj Džo“ sa crtačem Nikolom Vitkovićem, objavljivanog u magazinu Tron, kao i samostalnog dnevnog stripa „Stokići“ u Večernjim novostima. Uz dnevni strip za Blic, radi i nedeljni za NIN.

Primećeno je da je Somborac „duhovit na jedan dobroćudan način, baš kao i njegovi stripovi“, kao i da „u dnevnim kaiševima u „Blicu“ nikada nema pakosti“ i, što je još važnije, pristrasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari