Ugostiteljski objekti, trgovci, preduzetnici, kabl-operateri, pojedine radio i televizijske stanice, juče su u periodu od 12 do 13 časova isključili muziku u svojim poslovnim prostorijama u znak protesta protiv SOKOJ-a i Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) zbog visokih naknada.


Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije, kaže za Danas da kampanju „Zamrzavanje muzike“ sprovodi Unija poslodavaca, dva najveća udruženja ugostitelja iz Beograda i Novog Sada, kao i 34 udruženja preduzetnika u 36 gradova i opština širom zemlje.

– U zavisnosti od veličine ugostiteljskog objekta mnogi lokali u Srbiji plaćaju enormno visoke naknade. Od SOKOJ-a i OFPS zahtevamo smanjenje tih nadoknada ali zahtevamo i ispitivanje rada ove dve organizacije i praćenje tokova novca, kao i javno objavljivanje repertoara i popisa dela, autora i producenata, ističe Rajić. On dodaje da će ukoliko do 22. januara naredne godine ne bude bilo napretka u rešavanju ovog problema uslediti oštriji protesti.

– Spremni smo da tada organizujemo jednodnevno isključenje muzike, a mesec dana kasnije organizovaćemo i izbacivanje uređaja za reprodukciju zvuka iz lokala, kao i blokadu gradskih saobraćajnica i lepljenje plakata po gradu sa likovima političara koji štite odgovorne za ovaj problem, napominje Rajić.

Zvonimir Đukić Đule, frontmen rok sastava Van Gog, kaže za Danas da je u rešavanju problema regulisanja autorskih prava neophodna veća aktivnost države i autora.

– Sve ovo je veliko vrzino kolo, a o problemima autorskih prava se raspravlja samo u ovakvim prilikama, kada se pokreću štrajkovi. Vlasnici restorana i kafića plaćaju velike namete, a pritom nisu sigurni da novac ide u prave ruke, a građani koji dođu u kafić i žele da slušaju muziku to ne mogu. Zato je neophodno pronaći rešenje kojim će biti svi zadovoljni, ukazuje Đukić.

On dodaje da problem predstavljaju i takozvane nove zvezde koje u klubovima naplaćuju velike honorare i stiču slavu pevajući tuđe pesme, a ne plaćaju nikakva autorska prava.

Nikola Dimitrijević, predsednik Opšteg udruženja ugostitelja Beograd i vlasnik beogradskog restorana Franš, kaže za naš list da su nadoknade koje se plaćaju za puštanje muzike u Srbiji nesrazmerne ekonomskim uslovima u našoj zemlji.

– Na godišnjem nivou za restoran veličine 140 metara kvadratnih naknada za puštanje muzike je 140.000 dinara, od toga 90.000 ide na račun SOKOJ-a, a 50.000 na račun OFPS-a, ističe Dimitrijević. On dodaje da će zajedno sa UPS-om podržati sve aktivnosti u cilju smanjenja naknada, a ukoliko do toga ne dođe, isključiće muziku u svom objektu.

Sa druge strane, Aleksandar Kovačević, direktor SOKOJ-a, kaže za naš list da su tarife koje ova organizacija propisuje u skladu sa zakonom, kao i da ima još prostora za povećanje cena.

– Na pregovorima koje smo imali sa Unijom predložili smo svoje uslove, koji su u skladu sa zakonom, ali su oni zahtevali da tarife budu deset puta manje, ukazuje Kovačević. On dodaje da ove dve organizacije već tradicionalno imaju lošu saradnju.

Pretnja krivičnim prijavama

– Unija poslodavaca je savetovala svojim članovima da ne plaćaju naknade SOKOJ-u, što je mimo zakona. Obavili smo nekoliko kontrola i ustanovili da su pojedini lokali koji su prijavili da ne puštaju muziku, to ipak činili. Ukoliko se ovakva praksa nastavi bićemo prinuđeni da podnosimo krivične prijave za neovlašćeno korišćenje, napominje Aleksandar Kovačević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari