Samo nekoliko sati nakon što je predsednik Poljske Leh Kačinjski najavio da će u nedelju potpisati Lisabonski sporazum, oglasio se njegov brat blizanac Jaroslav demantujući te navode, što je izazvalo sveže sumnje među čelnicima EU u Briselu. „Prema onom što ja znam, a upućen sam dosta, to se neće dogoditi u nedelju“, izjavio je Jaroslav Kačinjski na konferenciji za novinare. Blizanci su politički saveznici, a Jaroslav je šef glavne opozicione partije Pravo i pravda.

Prethodno je šef biroa nacionalne bezbednosti Aleksandar Ščiglo televiziji TVN24 rekao da će ovog vikenda u Varšavi poljski predsednik upriličiti svečano potpisivanje sporazuma, što je kasnije novinarima u Briselu najavio i predsednik Evropskog parlamenta, bivši poljski premijer Ježi Buzek. „Kancelariji je potrebno vreme za tehničke pripreme za potpisivanje. Lisabonski sporazum je važna stvar. Ne želimo da umanjujemo njegov rang. Pa pregovori o njemu predstavljaju naš uspeh“, najavio je svečanost i šef predsedničke kancelarije Pavel Vipih. Na svečanost su, pored cele poljske vlade, bili pozvani i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, premijer Švedske, predsedavajuće EU, Frederik Rejnfelt i predsednik EP Ježi Buzek.

Pošto su Irci 2. oktobra na ponovljenom referendumu prihvatili Lisabonski sporazum, a poljski predsednik potvrdio da će poštovati datu reč i bez odlaganja ga potpisati, jedini ko blokira stupanje na snagu tog sporazuma je Češka, tačnije njen evroskeptični predsednik Vaclav Klaus. U Pragu je inače švedska ministarka za evropska pitanja Sesilija Malstrem koja od češkog premijera Jana Fišera i drugih zvaničnika pokušava da sazna koliko ozbiljnu prepreku predstavlja odbijanje Klausa da potpiše sporazum koji su još proletos usvojila oba doma parlamenta, kao i kada bi o žalbi 17 senatora, Klausovih pristalica, na sporazum mogao da odlučuje Ustavni sud Češke. Švedska kao predsedavajuća EU ne može da počne konsultacije o novoj Evropskoj komisiji dok ne bude jasnije da li će u Češkoj, kao poslednjoj članici EU, ratifikacija biti okončana i kada. Danas u Prag na razgovore o Lisabonskom sporazumu stiže i Busek, ali do sada nije potvrđeno da li će se, kako bi želeo, sresti i sa Klausom. Švedski premijer Rejnfelt je pokušavao, ali nije uspeo da razgovara sa Klausom čak ni telefonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari