Juče je u Kačarevu, sela nadomak Pančeva, otvoren 22. festival slanine, mesa i mesnih prerađevina, poznatiji kao „Svetska slaninijada“. Na takmičenje za izbor najbolje slanine na 22. svetskoj slaninijadi u Kačarevu stiglo je više od 150 uzoraka proizvođača ove đakonije iz Srbije i još 27 zemalja (čak i iz Brazila i Kine).

U kategoriji individualnih proizvođača za najbolju je proglašena slanina Slavka Ugrenovića iz Kačareva, a među industrijskim proizvođačima, prema oceni žirija, najbolja je slanina mesare Burjan iz Pančeva.

Kao i prethodnih godina, u okviru ove turističko-komercijalne manifestacije organizovan je i Sajam slanine, mesa i mesnih prerađevina (na kome je cena ove robe za 10 do 40 odsto niža), takmičenje u kuvanju paprikaša i u pravljenju kobasica, izložba i degustacija starih i zaboravljenih jela i izložba prasića. Program Slaninijade je upotpunjen i smotrom stvaralaštva nacionalnih zajednica Vojvodine, demonstracijom kulinarskih veština i etnofolklornim nastupima i raznim sportskim nadmetanjima.

Organizatori očekuju da će, uprkos hladnom vremenu, festival slanine u Kačarevu do zatvaranja u nedelju, 22. februara popodne, posetiti nekoliko desetina hiljada ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari