I dalje se ne zna ko je i kakvu vrstu otpadnih voda nedavno ispustio u užičku reku 1Ispust za otpadne vode na Đetinji/Foto: Nenad Kovačević

Čak dva puta za poslednjih sedam dana, reka Đetinja je bila prljavo-bela od otpadnih voda koje su u nju ispuštene, ali nadležni tvrde da ne znaju ko je to uradio i da nisu u pitanju štetne hemijske materije nego, kako pretpostavljaju, građevinski materijal i iščekuju rezultate analize.

Otpadne vode su ispuštene 11. i 17. oktobra, pa je reka bila skoro bela kroz cetar grada od Plaže do hale Veliki park.

Zoran Militarov, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju, naveo je da se „ne radi o zagađenju štetnim materijama koje bi uništile živi svet u reci“.

Kazao je da je užički Zavod za zaštitu javnog zdravlja je uzeo uzorke za analizu, da su reagovale nadležne republičke i lokalne inspekcije i gradske službe kako bi se utvrdilo poreklo otpadnih voda u reci.

I dalje se ne zna ko je i kakvu vrstu otpadnih voda nedavno ispustio u užičku reku 2
Zoran Militarov/Foto: Nenad Kovačević

„Dok ne stignu rezultati analize, pretpostavljamo da je u reku ispušten građevinski materijal, ali nije bilo pomora ribe i ugrožavanja životne sredine“, kazao je Militarov na konferenciji za novinare.

On je istakao da je „inspekcijskim nadzorom utvrđeno da na tom potezu nema industrijskih postrojenja i prerađivača materija, čije bi ispuštanje bilo opasno po životnu sredinu“.

„Ne radi se ni o kakvoj opasnoj materiji, ali svako da ispuštanje materija kojima nije mesto u vodotoku ugrožava reku“, poručio je Militarov.

Inspekcija je, rekao je, „obišla sve one koje bi potencijano mogli da, kroz kišnu kanalizaciju ili na drugi način, ispuste materije koje će izazvati promenu izgleda Đetinje i da“, kako je rekao  „veruje da će to dati rezultate“.

Kazao je da je gradska inspekcija počela da nalaže vlasnicima objekata iz kojih se otpadne vode direktno ispuštaju u reku i potoke da ih priključe na kanalizacionu mrežu.

Na pitanje da li je neko kažnjen zbog ispuštanja otpadnih voda u reku, on je kazao da je „Đetnja, kao vodotok prvog reda, u nadležnosti republičkih organa, koji poštuju svoje procedure i da će se videti šta će uraditi“.

„Rezultate analize očekujemo za par dana i njima će se suziti krug subjekata prema kojima se već postupalo, ali ne bih da prejudiciram“, kazao je Militarov na pitanje da li otpadne vode potiču sa gradilišta u neposrednoj blizini reke.

I dalje se ne zna ko je i kakvu vrstu otpadnih voda nedavno ispustio u užičku reku 3
Gradilišta na obali Đetinje/Foto: Nenad Kovačević

Kako je zagađenje reke dugogodišnji problem, a ne od pre sedam dana, na pitanje da li je neko za to ranije kažnjavan, on je kazao da „nema tačne podatke o tome“ i naveo da „Grad nije ovlašćen za kašnjavanje te vrste prekršaja“.

On je dodao da je problem to što glavni kanalizacioni kolektor, koji je projektovan da se postavi duž reke Đetinje kroz grad, nije u potpunosti završen.

„Najveći deo je završen, od Krčagova prema Sevojnu. Ostalo je da se uradi deo kroz centar grada. To bi trebalo da se uradi radi priključenja na regionano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje će se graditi kod Požege, a značajna sredstva tim projektim biće usmerena na završetak kolektora i razdvajanje fekalne i kišne kanalizacije“, kazao je Militarov.

Neodgovorno ponašanje   

„Verujem da ćemo imati razumevanje od subjekata koji su već uočeni da su se malo neodgovorno ponašali u ovoj situaciji, ali smatram da to što su radili nije bilo izazvano njivom namerom, nego nestručnim postupanjem“, kazao je Militarov o mogućim zagađivačima reke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari