Jovan Krkobabić, predsednik Upravnog odbora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih Srbije, sredinom novembra javlja dobru vest: „Naknada za pogrebne troškove penzionera povećana je za više od 450 puta i trenutno iznosi nešto manje od 340 miliona dinara.“


Mihal Ramač: 1993 – GODINA KOJU SU POJELE NULE /22

Mihal Ramač (1951), novinar, književnik i prevodilac, objavio je šest zbirki pesama, knjige političkih eseja „Povest o početku kraja”, „S one strane snova” i „6. oktobar”, preveo na rusinski i s rusinskog tridesetak knjiga. Bio je glavni i odgovorni urednik dnevnih listova Naša Borba, Vojvodina i Danas. Radi u Radio-televiziji Vojvodine. Prema tekstu koji objavljujemo kao feljton snimljena je televizijska serija u šest epizoda, koja je emitovana tokom novembra i decembra 2013. godine.

 

Ima i onih koji ne moraju da štede: u jednom danu rodbina, prijatelji i partneri preminulog bankara platili su za čitulje u novinama 35.000 maraka.

Poslanički kandidati SPS dobili su uputstvo u kojem se kaže: „Socijalista ne sme da nosi luksuzan sat ili masivan zlatni prsten. Pred birače ni slučajno ne sme da izađe u tamnom odelu ispod koga vire bele čarape. Nije dobro da ima drečavu kravatu, a najgore je da nosi šarenu kravatu sa prugastom košuljom.“ Partija zahteva da njeni aktivisti budu „odgovorni, dinamični, samouvereni, uz povremeni blagi humor“, da se biračima obraćaju „bez stranih reči i preterano stručnih termina“. Nadalje, nalaže im se da ne učestvuju u radio i televizijskim emisijama zajedno s pripadnicima opozicije i da izbegavaju javne rasprave s političkim protivnicima. Vrh partije procenio je da će ignorisanje opozicije biti efikasnije. Razlog je jasan: u prošlogodišnjoj kampanji ispostavilo se da partije demokratske opozicije imaju kandidate koji u javnom dijalogu ubedljivo pobijaju prazne priče socijalista.

Socijalističke federativne Jugoslavije više nema. I dalje se praznuje njen državni praznik, Dan Republike. Tokom četvorodnevnog svetkovanja glavna tema su miroljubivi napori Beograda, odnosno Slobodana Miloševića, koji u Ženevi učestvuje na obnovljenim mirovnim pregovorima. Na skupu učestvuju ministri inostranih poslova svih 12 članica Evropske unije i predstavnici Moskve i Vašingtona. Ne pomažu ni pritisci ni obećanja. Najveća prepreka dogovoru su potpuno suprotni stavovi oko statusa Sarajeva i izlaska na more za Muslimane. Tri zaraćene strane jedino su pristale da potpišu garancije za prolaz humanitarnih konvoja. U Bosni u Hercegovini na pragu još jedne ratne zime ugroženo je tri miliona civila. Prema podacima Ujedinjenih nacija, od početka septembra do kraja novembra registrovano je 936 napada na dobre ljude iz inostranstva koji su dovozili hranu, lekove i ostalu pomoć pripadnicima sva tri naroda.

Srušen Stari most

Nobelovu nagradu za mir dobili su Nelson Mandela i Frederik de Klerk. Zahvaljujući njihovim višegodišnjim naporima, u Južnoafričkoj Republici ukinut je aparthejd i počela izgradnja društva ravnopravnih građana.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost je Toni Morison iz Sjedinjenih Američkih Država, prva tamnoputa dama kojoj je dodeljeno ovo priznanje. Glavna tema njene proze je tegoban život američkih crnaca, pretežno žena.

Snage Hrvatskog vijeća obrane posle celodnevnog granatiranja srušile su Stari most u Mostaru, delo mimara Hajrudina koje je 427 godina odolevalo zubu vremena. Svet se zgražava nad još jednim varvarstvom balkanskih ratnika.

Završen je evropski poduhvat veka – izgradnja tunela ispod Lamanša. Radovi su trajali pet godina. Brzi vozovi iz Pariza u London stizaće za dva sata.

 

Nastavlja se

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari