Srbija – Italija 101:82

(25:19, 23:21, 26:19, 27:23)

Hala: Mercedes Benc arena. Gledalaca: 3.876. Sudije: Zaščuk (Ukrajina), Hristodulu (Grčka), Petek (Slovenija).

Srbija: Teodosić 26 (8as), Simonović, Kuzmić 7, Bogdanović 10, Bjelica 19 (8sk), Marković 5, Kalinić 5, Nedović 7, Milosavljević, Raduljica 14, Erceg 8, Milutinov.

Italija: Dela Vale 3, Belineli, Aradori 10, Đentile 19, Galinari 14, Barnjani 17, Kuzin, Datome, Meli 3, Ćinćarini 11, Haket 3, Polonara 2.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

„Grupu smrti“ pred početak šampionata, po opštoj oceni, naši košarkaši doživeli su kao modnu pistu na kojoj su publici u Berlinu pokazali novo – svi se nadamo šampionsko ruho. Da su im odela od najfinijeg i najskupljeg materijala košarkaši Srbije demonstrirali su i Italijanima, kojima je moda u krvi, a koji sigurno juče ništa nisu mogli da zamere pulenima Aleksandra Đorđevića na izgledu i „performansu“. Petom pobedom u nizu, perfektnim skorom, zvanični vicešampioni sveta obezbedili su sebi u osmini finala Finsku, četvrtoplasiranu ekipu iz Grupe A. Posle trijumfa nad Italijanima (101:82), Teodosić i saigrači iz Berlina su poneli najlepše uspomene i utiske da su spremni da u eliminacionoj fazi od nedelje u francuskom Lilu, na stadionu specijalno adaptiranom za kontinentalni šampionat, dosanjaju toliko željenu zlatnu medalju za suverenu Srbiju.

Kao da su još uvek bili u „turskom filmu“ od srede posle podne, izabranici Aleksandra Đorđevića odigrali su na isti način i protiv Italije. Teodosiću su ruke i dalje bile vruće, samim tim šansa da zapali protivničku mrežicu rapidno se uvećavala kako su minuti prolazili. U punom naponu od starta, sa kreacijom u ravni Medžika DŽonsona, Teo je u prvom poluvremenu igrao simultanku sa Italijanima, čiji je selektor Pjaniđani odlučio da Belinelija, najboljeg šutera, odmori baš protiv Srbije. Iako su eventualnom pobedom mogli i do prvog mesta, već posle prvog poluvremena Italijani su shvatili da je to bila samo „matematička šala“, koju ne može podupreti nijedna teorija u kojoj se može naći obrazloženje za Teodosićevih 19 poena u prvih 20 minuta uz pet asistencija.

Kapiten je postavio zadatak za nastavak meča, a rešenje problema nije bilo sa više nepoznatih, naročito nakon taktičkih odluka Pjaniđanija da dozira minute Barnjaniju i Galinariju. Italijanska prevremena predaja nije uticala na gracioznost našeg trijumfa. Prvo su se razigrali Bjelica i Raduljica, a onda kao u obdaništu, kada vaspitačica da znak da igra može da počne, u kolo su ušli i svi preostali reprezentativci. Sevalo je sa svih strana, žamor je ubrzo prešao u pobedničku pesmu. Raspoloženi kao da ih posle meča sa Italijanima očekuje odlazak na letovanje, Nedović, Kalinić, Erceg i Bogdanović, utrkivali su se ko će na maštovitiji način da pogodi trojku, zakuca, podeli asistenciju. Selektor je na žurku uveo i Milutinova, jer visok stepen sreće treba da bude ravnomerno raspoređen kako nikoga ne bi strefio adrenalinski šok. Jedanaest ubačenih trojki, rekordan 101 poen na šampionatu krajnja je igračka karta Srbije pred eliminacionu fazu koja za nas počinje od nedelje.

Evakuacija zbog pileta

Oko 2.000 ljudi evakuisano je juče sat vremena pre početka meča (13:30) iz Mercedes Benc arene zato što se aktivirao protivpožarni alarm. Ispostavilo se da mesta panici nije bilo i da je razlog evakuacije bizaran; zagorelo je pile u rerni u kuhinji hale, alarm se automatski aktivirao jer je dim u kuhinji bio baš veliki.

Raspored i tabela

5. kolo

Grupa A Monpelje

Finska – Poljska 65:78

BiH – Rusija sinoć

Izrael – Francuska sinoć

1. Francuska 8

2. Poljska 8

3. Izrael 7

4. Finska 7

5. BiH 5

6. Rusija 4

Grupa B Berlin

Srbija – Italija 101:82

Nemačka – Španija sinoć

Island – Turska sinoć

1. Srbija 10

2. Italija 8

3. Španija 6

4. Turska 6

5. Nemačka 5

6. Island 4

Grupa C Zagreb

Slovenija – Makedonija 62:51

Gruzija – Hrvatska sinoć

Grčka – Holandija sinoć

1. Grčka 8

2. Slovenija 8

3. Hrvatska 7

4. Makedonija 6

4. Gruzija 5

6. Holandija 5

Grupa D Riga

Ukrajina – Belgija 71:79

Letonija – Estonija sinoć

Češka – Litvanija sinoć

1. Belgija 8

2. Češka 7

3. Litvanija 7

4. Letonija 6

5. Ukrajina 6

6. Estonija 5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari