I do 1.300 prijava godišnje Agenciji za lekove zbog neželjenih dejstava lekova: Obeležen Svetski dan bezbednosti pacijenata 1Foto: Zlatija Vuković

U Beogradu je danas obeležen Svetski dan bezbednosti pacijenata. Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj je rečeno da je veoma važno da lekari, ali i pacijenti prijavljuju neželjene reakcije na lekove.

„Svaki lek može nekad izazvati neželjene reakcije, a postoji nekoliko načina na koje pacijenti mogu to da prijave“, rečeno je na konferenciji koju su zajednički organizovali Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), Udruženje pacijenata Srbije (UPS), Privredna komora Srbije, Udruženje proizvođača generičkih i biosmilarnih lekova (Genezis) i Udruženje proizvođača inovativnih lekova – INOVIA.

Predstavnica Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) u Srbiji Jelena Mitrašinović izjavila je da Agencija godišnje dobije od 1.000 do 1.300 prijava za neželjena dejstva lekova.

„Postoje zablude pacijenata šta će biti ako prijave, a moja poruka je da ne razmišljaju da li to jeste ili nije neželjena reakcija, dovoljno je ako imaju sumnju da se uvek prijavi i to preko zdravstvenog radnika, jer lekar poznaje stanje pacijenta“, rekla je Mitrašinović na konferenciji za novinare.

Navela je da je najveći broj prijava od farmaceutske industrije, jer je to zakonska obaveza, dok je u Srbiji prijava od lekara moralna obaveza, a ne zakonska, iako lekar najbolje poznaje stanje pacijenta.

ALIMS, kako je rečeno, kontinuirano održava i unapređuje nacionalni sistem praćenja bezbednosti lekova.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova (INOVIA) Bojan Trkulja rekao je da pacijenti i javnost u Srbiji mogu biti sigurni da su lekovi registrovani u zemlji jednakog kvaliteta i istog nivoa bezbednosti kao i u svetu.

„Ovo je jako bitno, jer se vrlo često priča da na naše tržište dolaze lekovi lošijeg kvaliteta, a tako nešto ne postoji. Ne postoji ni jedan lek bez neželjenih efekata, čak i oni lekovi koji su dugo na tržištu imaju određena neželjena dejstva. Bitno je da se za svaki lek uspostavi vrlo jasan odnos između potencijalne koristi u odnosu na potencijalnu štetu“, kazao je Trkulja.

Ukazao je da je bitno da se lekovi primenjuju na način kako je lekar prepisao i u onoj dozi kako je predviđeno, kao i da je važno da se detaljno pročita uputstvo.

„Obaveza nas kao farmaceutske industrije jeste da kad god se pojavi određeno neželjeno dejstvo, postoji zakonski rok u kom smo dužni da obavestimo regulatorno telo o neželjenom dejstvu leka. Možda nismo zemlja Evropske unije (EU), ali po našim pravilnicima u ovim oblastima smo usklađeni sa praksom EU“, rekao je on.

Podsetio je da je Svetska zdravstvena organizacija počela da obeležava dan bezbednosti pacijenata 2019. godine i najavio da će na uglu ulica Knez Mihailove i Trga republike danas razgovarati sa ljudima predstavnici Udruženja pacijenata Srbije i Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Predstavnica Udruženja pacijenata Srbije (UPS) Bojana Marković rekla je da je najvažnija bezbednost u upotrebi lekova i da najviše pitanja dolaze od pacijenata koji uzimaju novi lek. Dodala je da se neželjeni efekti mogu prijaviti putem linka www.alims.gov.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari