Iako su se prvi rezultati jučerašnjih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini očekivali tek iza ponoći, posle zaključenja ovog broja, već oko 22 sata sinoć neki od učesnika proglasili su pobedu. Tako je Srpska demokratska stranka saopštila da je sa koalicionim partnerima pobedila u većini opština u Republici srpskoj. Kako je rekao predsednik Izbornog štaba SDS-a Ognjen Tadić, ta partija dobila je većinu u 36 opština RS.

 Tadić je dodao da je „ovo veliki pad SNSD-a, jer se desio narod i došlo je do promena“. I predsednik te partije, Mladen Bosić tvrdi da je postignut veliki uspeh, i da će rezultati lokalnih izbora imati reperkusije na buduće političke odnose u RS, što će na kraju dovesti do promene odnosa snaga na opštim izborima 2014. godine.

Međutim, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da je njegova stranka zadržala svoju političku moć, što će pokazati rezultati izbora za opštinske parlamente. On je kazao da je SNSD izgubio načelnička mesta u nekim opšinama, li da je veoma važo št je ova stranka pobedila u Banjaluci. Dodik je čestitao rivalskim partijama na izbornim rezultatima.

Dodik je kazao da je situacija u Srebrenici „još neizvesna“, osporavajući tako tvrdnju nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića da je pobedio SNSD-ovog kandidata Vesnu Kočević.

Prema podacima iz izbornog štaba opozicionog bloka u Trebinju, njihov kandidat Slavko Vučurević iz Partije demokratskog progresa pobedio je kandidata SNSD-a Dobroslava Ćuka.

U Federaciji BiH u većini opština, prema prvim rezultatima, vodi Stranka demokratske akcije. Ona je osvojila najveći broj glasova u više u 40 opština. U toj stranci tvrde da „SDA vodi tamo gde još nikada nisu imali načelnike“.

Venci za navodno preminulog kandidata

Centralnoj izbornij komisiji je juče podnet veliki broj prigovora, ali se po bizarnosti izdvaja „akcija“ nekolicine građana koji su, u crnini obilazili banjalučke cvećare i naručivali vence i bukete za jedog od kandidata za koga su tvrdili da je preminuo, „ali se to krije dok ne prođe glasanje“. Načelnik banjalučke policije potvrdio je da se na terenu traga za identitetom nepoznatih osoba, a pomoć bi trebalo da pruže i sigurnosne kamere kojima je opremljeno nekoliko cvećara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari