Na stranu Zapada, kada je reč o sirijskom konfliktu, priklonilo se i Egipat sa novim rukovodstvom. Predsednik Mohamed Morsi je, na iznenađenje dojučerašnjeg saveznika, pobunu u Siriji nazvao borbom protiv represivnog režima i nastavkom arapskog proleća.


„Revolucija u Egiptu bila je kamen temeljac za arapsko proleće, koja je počela nekoliko dana posle revolucije u Tunisu, a kasnije su je pratile i pobune u Libiji i Jemenu i sada revolucija u Siriji protiv represivnog režima“, kazao je Morsi na samitu nesvrstanih u Teheranu, posle čega je sirijska delegacija demonstrativno napustila salu.

Prema mišljenju Morsija, krvoproliće u Siriji može se okončati jedino uz pomoć „efikasnog mešanja“ stranih zemalja. On je rekao da je Egipat spreman da „sarađuje sa svima kako bi se zaustavio rat“ u Siriji.

S druge strane, čini se da podrška Francuske formiranju opozicione prelazne vlade u Damasku nije ohrabrila Asadove protivnike da formiraju jedinstven front. Basma Kodmani, koja je ove nedelje podnela ostavku u sirijskom Nacionalnom savetu (SNC), izjavila je da grupa nije učinila dovoljno kako bi podržala pobunu i da mora biti zamenjena novim rukovodstvom. Ona je jedna od nekoliko žena u SNC i predvodila je biro za inostrane poslove te grupe.

Vladine snage juče su nastavile bombardovanje uporišta opozicionih aktivista u istočnom delu Damaska. Turska, koja je već primila desetine hiljada izbeglica, apelovala je na UN da zaštite raseljene Sirijce unutar zemlje. Ankara se plaši još masovnijeg dolaska izbeglica kao što je bio slučaj kada je pola miliona iračkih Kurda stiglo u Tursku nakon zalivskog rata 1991. U Turskoj je utočište našlo više od 80.000 sirijskih izbeglica. Samo u protekle dve nedelje stiglo je više od 5.000, a udvostručen je i broj izbeglica u Jordanu.

Prema procenama UNHCR, više od 200.000 ljudi moglo bi da se useli u Tursku ukoliko se sukobi u Siriji pogoršaju. Za šefa turske diplomatije Ahmeta Davutoglua, pitanje stotina hiljada izbeglica predstavlja ozbiljan međunarodni problem. U nedavnom TV intervjuu Asad se narugao Turskoj zbog ideje o formiranju tampon-zone unutar Sirije. „Turska nosi direktnu odgovornost za krvoproliće u Siriji“, kazao je Asad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari