Bar polovina birača u Vukovaru tri puta je, a poslednji put sredinom prošle godine, dala svoje poverenje i glas Željku Sabu, bivšem gradonačelniku Vukovara, doduše nedovoljnih 48,85 odsto glasova dobio je i pošto je optužen za primanje mita i osumnjičen da je za neprilične lične svrhe koristio novac namenjen humanitarnom letovanju vukovarske dece – a sad je Vrhovni sud Hrvatske, zbog godina, Sabu ublažio kaznu i poslao ga pravosnažnom presudom na osam meseci u zatvor, dok će preostalih osam meseci biti na iskušenju.

Bivši gradonačelnik Vukovara, na osnovu tajno snimljenog razgovora, osuđen je zbog pokušaja podmićivanja dva gradska odbornika Hrvatske demokratske zajednice – Marije Budimir i Radivoja Đurića. Sadašnja zamenica gradonačelnika Vukovara Marija Budimir poznata je kao dobar saradnik istražnih organa iz nekih starih afera, ali Sabo je izgleda bio savršeno miran u pogledu sigurnosti svoga položaja. Dosta je dobro sarađivao sa srpskom zajednicom u Vukovaru, nikada nije podsticao nacionalne netrpeljivosti, mada nije pokazao ni krajnju građansku hrabrost tokom incidenata oko ćirilice, za njegova mandata su vukovarski Srbi ostvarili neka materijalna prava za koja su se dugo bezuspešno borili, i za njega su većinom glasali „kao za manju štetu“, kako je za Danas rekao Srđan Milaković šef SDSS Vukovara.

Osudom Željka Saba dodatno će se povećati broj hrvatskih političara, koji su se nalazili ili se nalaze na višim položajima u državi, a u zatvoru su ili im zatvor preti. Po tom broju sa Hrvatskom se ne može meriti ni jedna država nastala na teritoriji bivše SFRJ. Jedva da je izdaleka može pratiti samo Slovenija, druga članica EU sa istog prostora.

Pored bivšeg gradonačelnika Vukovara, ovog trenutka se u zatvoru nalaze bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i sadašnji gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ali i bivši osiječko-baranjski župan Branimir Glavaš. Presudu na slobodi čeka, pošto je pod pritiskom podnela ostavku na mesto sisačko-moslavačke županice, Marina Mercel Lovrić. Ona, najkraće rečeno, odgovara zbog rastrošnosti kojom je županiju oštetila za bar 11 miliona kuna. Sanader je izbačen iz HDZ-a, a Marina Lovrić Mercel iz SDP-a. Bandić, koji je zbog samovoljne predsedničke kandidature izbačen iz SDP-a 2012, sprema se da formira sopstvenu političku stranku, a Glavaš i dalje vodi glavnu reč u svom Hrvatskom demokratskom saboru Slavonije i Baranje, regionalnoj stranci koja vrlo dobro stoji. Sabo je podneo ostavku na stranačke funkcije, a da li će biti izbačen iz SDP-a još se ne zna.

Sanader je na odsluženju 8,5 godišnje kazne zatvora zbog mita koji je dobio pri prodaji Ine mađarskom MOL-u i zbog dogovaranja visokih kamatnih stopa sa Hypo Alpe Adria bankom. Bandić je u pritvoru pod optužbom da je prekršio uslove puštanja da se brani na slobodu u postupku u kome se tereti da je državu oštetio za 20 miliona kuna. Glavaš se tereti za ratni zločin i, pošto je već odležao pet godina zatvora, suđenje će mu, odlukom Ustavnog suda, biti ponovljeno.

Bivšem potpredsedniku hrvatske vlade iz vremena Sanadera, Damiru Polančecu mediji i analitičari skloni su da pripišu veliku ličnu zaslugu, škakljivo bi bilo reći žrtvu, što je Hrvatska uspešno preplivala obično najteže poglavlje pravosuđa u takozvanoj evropskoj agendi. Polančec je procesuiran u više slučajeva, ali je osuđen u dva. Njemu je za samo 40 dana skraćen desetomesečni boravak u zatvoru gde se nalazio zato što je omogućio protivpravnu korist od pola miliona kuna advokatu bivših zaposlenih Borova srpske nacionalnosti, koji mu je pomogao da se nagodi sa njegovim klijentima i time omogućio da Borovo nastavi da radi. Na uslovnu kaznu od godinu dana Polančec je osuđen zbog nezakonitog posredovanja u kome su rashodovani reflektori stigli na fudbalsko igralište njegovog rodnog mesta Đelekovca.

Pred sudom je morao da položi račune i bivši hrvatski ministar odbrane Berislav Rončević, zbog optužbi da je dogovornom kupovinom kamiona od Iveca 2004. oštetio Ministarstvo odbrane za 10 miliona kuna, ali on je optužbi oslobođen.

Primedbe EU

Pred prošlogodišnji ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, Zagreb je u izveštaju Evropske komisije o korupciji dobio i upozorenje i pohvalu za takvo činjenično stanje stvari. Iz velikog broja procesuiranih visoko pozicioniranih političara, EK je zaključila istovremeno da je „pitanje etike u politici i dalje nerešeno“, ali i da hrvatski USKOK postiže „relativno dobre“ rezultate. Procesuiranje Sabovog slučaja pokušaja doterivanja izbornih rezultata podmićivanjem, dobro se i vremenski uklopio sa još jednom primedbom Evropske komisije Hrvatskoj: kupovanje glasova na izborima u Hrvatskoj još nije iskorenjeno, zaključila je Evropska komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari