Kapiten najbolje fudbalske reprezentacije Srbije Dejan Stanković i njegov zamenik Nemanja Vidić, manirom igrača sa najdužim stažom u ovom nacionalnom timu, spuštaju loptu pred sutrašnji derbi mondijalskih kvalifikacija sa Francuskom.

Dele opštu želju da se iskoristi kolosalna prilika za direktan plasman na Svetsko prvenstvo 2010, dva kruga pre kraja trke u Grupi sedam, ali upozoravaju mlađe saigrače i javnost u zemlji na rizike euforičnih očekivanja pred duel sa jednom od najjačih selekcija današnjice.

– Ni ja, kao mlađi, nisam voleo da mi stariji pametuju i skaču po grbači, pa ni ja to ne radim sa ovim momcima. Zaslužili su svojim kvalitetima da budu akteri ovako velike utakmice, a na njima se najbolje i najbrže sazreva. Verujem da su dovoljno odrasli i sposobni da iskontrolišu emocije. I njima je jasno s koliko pameti i opreza moramo odigrati protiv Francuza. Jesu nam puno olakšali stvari remijem sa Rumunima, ali su već na poluvremenu tog meča mogli voditi sa 3:0. Videli ste koliko fenomenalnih individualaca imaju u timu. Čuo sam se sa Kivuom posle njihovog subotnjeg gostovanja u Parizu i od saigrača iz Intera čuo mnogo komplimenata na račun veznog reda i napadača „trikolora“. Potvrdio mi je da od centra na gore nema igrača nesposobnog da reši duel jedan na jedan. U fenomenalnoj smo poziciji, ali moramo biti svesni ko nam dolazi u goste. Želje su jedno, a teren drugo – kaže predvodnik „orlova“ Dejan Stanković, sa 83 nastupa u državnom dresu, uveren jedino u to da će sa ostalim Antićevim izabranicima učiniti sve da u Južnu Afriku ode pravo sa beogradske Marakane.

– Da mi je neko pre godinu dana rekao da ćemo meč loptu za direktan plasman na Mondijal imati na Marakani, a Francuze dočekati s četiri boda prednosti, rekao bih mu da se šali. Ali to je naša realnost. Stvarno smo dobro igrali ove kvalifikacije i zaslužili da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Bilo bi šteta da ne iskoristimo ovaj zicer, mada nam ostaju još dve utakmice posle ove – rezimira neverovatan i neočekivano brz uzlet Srbije od pritajenog kandidata za prva dva mesta u grupi do tima sa najviše osvojenih bodova posle sedam kola (18).

Nemanja Vidić još je racionalniji u optimizmu pred dolazak Gurkufa, Anjelke, Evre i društva.

– Puno sam pričao sa Evrom o meču Francuske i Srbije još pre njihovog remija sa Rumunijom i već tada shvatio koliko nas poštuju i misle o nama. Prija mi to saznanje, ali s druge strane mislim da će ih to samo još više motivisati da upravo u Beogradu pruže svoju najbolju partiju od početka kvalifikacija. Imaju igrače za to. Moramo, dakle, ostati hladnokrvni i skoncentrisani. Ne smemo svi ići ka golu i srljati u velikoj želji za pobedom – sjajni štoper Mančester junajteda kao da ne želi da čuje čuvenu navijačku komandu „hajmo, hajde, svi u napad“.

Defanzivac Srbije čak realno konstatuje da bi i remi bio epilog po meri „orlova“.

– U ovom trenutku i bod bi nam vredeo kao tri. Nebitno mi je da li ćemo do Svetskog prvenstva stići remijem ili pobedom protiv Francuza, samo da odemo u Južnu Afriku – ne krije Vidić i predviđa „malo šansi“ na obe strane.

 

Puna i novinarska loža

Neće samo tribine stadiona Crvene zvezde biti popunjene do poslednjeg mesta. Ni u novinarsku ložu neće imati gde da padne igla sutra u 21 čas. Akreditacije za ovaj meč tražilo je više od 500 predstavnika domaćih i stranih medija, a dobila su ih 344 novinara, od čega 80 stiže iz Francuske a 50 iz ostalih evropskih zemalja.

Gradonačelnik Đilas posetio „orlove“

Srpske reprezentativce juče je u trening kampu posetio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Posle razgovora sa igračima i stručnim štabom, prvi čovek prestonice sa saradnicima odgledao je uvodne minute pretposlednjeg treninga pred sutrašnji meč i poželeo im pobedu protiv Francuza.

Patris Evra: Moramo pobediti Srbiju

Uprkos rezultatskom kiksu protiv Rumuna, osporavanju domaće javnosti i zategnutim odnosima na relaciji selektor – igrači, francuski fudbaleri veruju da mogu do pobede u Beogradu. „Ističe nam vreme. Moramo osvojiti tri boda u Srbiji“, jasno je defanzivcu Patrisu Evri.

Prva zvezda tima, vezista Frank Riberi, očekuje tešku utakmicu. „To će biti prava borba. Igrači i navijači Srbije dočekaće nas spremni i naoštreni. Svi žele pobedu“, prvotimac Bajerna zna šta „trikolore“ očekuje na Zvezdinom stadionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari