Odbor za selo Srpske akademije nauka pokrenuo je inicijativu da se povećanjem i unapređenjem kulturne ponude selo revitalizuje. Tim povodom u Novom Bečeju održan je proteklog vikenda naučni skup na temu „Kulturne potrebe našeg sela u trećem milenijumu“, sa posebnim osvrtom na dva naseljena mesta, Novo Miloševo i Nakovo.

Učesnici skupa bili su profesori fakulteta, doktori nauka, akademici koji su uglavnom članovi odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, koja je pokrenula inicijativu na širem društvenom planu za obnovu srpskih sela naročito na polju kulture.

– Pre svega je potrebna veća briga i inicijativa svih onih koji se bave kulturom, da se ujedine i stvore zajednički koncept kojim bi moglo da se sa resursima koje postoje u našoj zajednici nešto pokrene. Najpre treba da se pokrene iz naše male sredine, da se pozovu ljudi iz većih centara koji bi mogli da pomognu, da se to razvija kako bi došlo do rezultata. Ovo je početak jedne takve akcije – objašnjava Senka Vlahović Filipov, predstavnik Banatskog kulturnog centra.

Organizatori skupa očekuju da ova inicijativa pokrene pitanje kulture na selu u najširoj javnosti, koja je od izuzetnog značaja zbog svih onih koji žive na selu i zbog svih koji su silom prilika morali da napuste selo. Skup je organizovan u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom, odborom za selo Srpske akademije nauka i umetnosti , a pod pokroviteljstvom opštine Novi Bečej i opštine Kikinda. Nakon obilaska Novog Miloševa, Nakova i održanog tematskog skupa u Novom Bečeju, učesnici su drugi deo naučnog sastanka nastavili u Kikindi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari