Povodom reagovanja Jelice Milojković na tekst o predlogu idejnog rešenja buduće pešačke zone Požarevca i gradskog parka pod naslovom „Sačuvajmo ono malo duše Požarevca“ imam potrebu da podsetim na tekst, objavljen u prethodnom broju našeg lista, koji je izazvao polemičnu reakciju. „Na sednici Gradskog veća Požarevca najviše interesovanja izazvalo je razmatranje prezentacije idejnog rešenja rekonstrukcije gradskog parka i pešačke zone u Požarevcu. Formiran je operativni tim zadužen za zelenilo i hortikulturu radi definisanja budućeg izgleda gradskog parka.

Inače, i dalje je u proceduri projekat idejnog rešenja koji bi trebalo da iznedri projekat koji će biti zadatak za budućeg projektanta čitave buduće pešačke zone i gradskog parka.“ Nije mi namera da sa cenjenom gospođom Milojković polemišem o njenim viđenjima dosadašnjeg i budućeg urbanističkog uređenja Požarevca već samo da podvučem kako je iz navedenog teksta jasno da se radi samo o razmatranju prezentacije idejnog rešenja o čemu Gradsko veće nije donosilo bilo kakve zaključke, pogotovo ne neki koji bi prejudicirao konačan projekat pa toga nema ni u mom tekstu. Naprotiv, tek je formiran operativni tim zadužen… Struka i nauka će, dakle, kroz multidisciplinarni pristup tretiranoj problematici, tek kazati svoju reč kako bi bio iznedren zadatak za budućeg projektanta. Tek u toj fazi koncipiranja buduće pešačke zone i sadržaja gradskog parka biće suvislo organizovati široku javnu raspravu kako bi se došlo do najkvalitetnijih rešenja, prihvatljivih za maksimalan broj žitelja Požarevca, što je, inače, i predviđeno ali u doba kad za to dođe pravo vreme. Za javnu raspravu blagovremeno će biti široko otvorene i stranice našeg lista.

Tek u takvim okolnostima će, dakle, sve organizacije i građani moći preko javnih medija, gradskog sajta, specijalizovanih tribina i na druge načine da iznesu svoje primedbe i sugestije u čiju dobronamernost, kao i kad je u pitanju Jelica Milojković, o čijem sam nemerljivom doprinosu afirmaciji ličnosti i dela Milene Pavlović Barili decenijama pisao, uopšte ne sumnjam a sa većinom njenih opservacija o tragičnom uništavanju pojedinih materijalnih relikata „duše Požarevca“ u nedavnoj istoriji varoši se potpuno slažem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari