Za jedne praznik, za druge generalna proba. Dok je za najbolju srpsku fudbalsku selekciju prijateljski duel s Brazilom stvar prestiža, specifičan izazov i retka privilegija, domaćinu Svetskog prvenstva (12. jun – 13. jul) meč s „orlovima“ u Sao Paulu ovog petka služi samo kao zgodna imitacija susreta s nama sličnom Hrvatskom, na otvaranju Mundijala, šest dana kasnije u istom brazilskom gradu.

I tu nije kraj razlikama. Izabranici vršioca dužnosti selektora Ljubinka Drulovića će na starom stadionu lokalnog kluba Korintijans odigrati poslednju test utakmicu na dvonedeljnoj američkoj turneji, pošto su prethodno pobedili Jamajku (2:1) u Nju Džersiju i remizirali s Panamom u Čikagu (1:1), dok se ekipa iskusnog stručnjaka Luisa Felipea Skolarija okupila tek 27. maja i do generalke će imati „posla“ samo s Panamom na svom terenu. Dalje, našoj reprezentaciji fali priličan broj važnih, a povređenih ili zbog umora pošteđenih fudbalera poput Subotića, Nastasića, Sulejmanija, Fejse, Ljajića, Biševca, Brkića… S druge strane, protivnik računa na najjači mogući tim, ako se izuzmu „precrtane“ zvezde Kaka, Ronaldinjo, Robinjo i Rafinja, odnosno dvojac Felipe Luis i Miranda iz madridskog Atletika.

Ali, i bez njih petostruki osvajač „zlatne boginje“ i jedini učesnik svih prethodnih 19 planetarnih šampionata ima kao zemlja jaku postavu, sa svega četvoricom igrača iz nacionalne lige. Ostali većinom dolaze iz Nemačke, Španije, Italije i Engleske, a klupski rekorder po broju „karioka“ u svojim redovima je Čelsi, čiji dres nose Oskar, Vilijan i Ramireš. Za očekivati je da Ivanović, Kolarov i društvo biju bitku i s najpopularnijim i najskupljim brazilskim fudbalerom Nejmarom, od kojeg nacija najviše očekuje na predstojećem takmičenju. Tačnije, onaj njen deo koji ne prestaje da protestuje zbog basnoslovnog novca potrošenog na organizaciju SP, radi čega trening kamp Skolarijevih pulena u planinskom gradiću Teresopoles, udaljenom 90 kilometara od Rio da Žaneira, obezbeđuju jake policijske snage.

– Prvih desetak dana moramo lagano da radimo, a onda da pojačamo pripreme u poslednjih sedam, da bi ekipa bila spremna za Mundijal – izjavio je na okupljanju selektor Brazila, inače uveren da će ponoviti uspeh s osvojenog SP u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

U tu svrhu iskusni trener je angažovao i psihologa, a za mentalnu pripremu tima zaduženi su i specijalni gosti trening kampa u liku nekih od članova prethodnih pet šampionskih generacija. Zato je teško očekivati da će Brazilci kalkulisati na zadnjem testu pred premijeru s Hrvatima, osim što će se kloniti rizika od povreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari