Po hitnom postupku u Golupcu je zasedao Opštinski parlament koji je na svojoj 22 senici doneo nekoliko značajnih odluka, od kojih je i odluka o osnivanju Doma zdravlja Golubac na osnovu Zakona o zdranstvenoj zaštiti i Uredbe o Planu zdranstvenih ustanova Republike Srbije kao i predlog rešenja o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje razvojem turističkog prostora „Tvrđava golubački grad“ Golubac.

Posle višemesečne političke krize i promene vlasti u ovoj podunavskoj opštini,sednici je od 31 prisustvovalo 29 odbornika, a opozicija koju sada čini Socijlaistička partija Srbije,Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Srpska napredna stranka bili je konstruktivna i glasala za neke tačke dnevnog reda pa su te odluke donete jednoglasno.

– Sednica je bila jedna od kvalitetnijih na kojoj su učestvovali i odbornici opozicije i zato se zahvaljujem šefovima opozicionih odbornika na konstruktivom radu i razumevanju za nekoliko bitnih odluka za razvoj naše opštine,pa su te odluke donete jednogalsno,rekao je predsednik Skupštine opštine Golubac,Dragan Forunović.

Predlog odluke o osnivanju Doma zdravlja Golubac, zbog koje je sednica zakazana po hitnom postupku, na osnovu Zakona o zdranstvenoj zaštiti Republike Srbije osnivačka prava će preuzeti lokalna samouprava najkasnije do 10 decembra ove godine,kada će ova zdranstvena ustanova u Golupcu početi sa samostalnim radom posle izdvajanja iz Zdranstvenog centra Požarevac.

Opština Golubac, kao jedan od osnivača, zajedno sa suosnivačem Republikom Srbijom, u čije ime osnivačka prava obavlja Vlada Republike Srbije radiće na osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje razvojem turističkog prostora „Tvrđava golubački grad“ Golubac.

– Ta odluka je veoma značajna jer na taj način definiše upravljanje čitavog ovog kompleksa,što je jedan od preduslova da bi mogli da računamo na odobrenih 6,5 miliona evra dobijena u okviru projekta Dunavske strategije. Nama pored ove odluke o formiranju preduzeća kojom rešavamo tri ključna problema,očekuje i završetak tehničke dokumentacije i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa najkasnije do marta naredne godine. Ovaj projekat treba da prođe kod Evropske komisije, a kada to bude onda bi se u junu mesecu počelo i sa realizacom revitalizacije stare Golubačke tvrđave. Posle tri godine,kada projekat bude završen i pušten u funkciju prihodi bi bili preko 2,5 miliona evra godišnje,što je dvaipoputa više u odnosu na budžetska sredstva ove lokalne samouprave,naglašava predsednik opštine Golubac,Zoran Pajkić.

Na ovoj sednici umesto dosadašnjeg odbornika Dragoslava Stevića koji je sam podneo ostavku na ovu dužnost sa izborne liste Socijlaističke partije Srbije „Saša Marjanović“ verifikovan je mandat Miletu Miladinovića iz Sladinca. Jednoglasno je usvojen i predlog zaključka o prihvatanju pisma o nameri za izgradnju vetro parka na području ove podunavske opštine kao i predlog odluke o pravima iz socijlane zaštite građana opštine Golubac, na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana Republike Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari