Nakon velikih poplava Sava se povukla, i nešto kasnije od uobičajenog počela je kupališna sezona na plaži Stari grad. Naravno, ostali su i stari problemi. Najveći, da zbog krivine Sava nanosi mulj i to baš kod plaže.

Ranijih godina rađeno je odmuljavanje, za koje se izdvaja pet milion dinara po sezoni, ali ove godine to nije urađeno. Rešenje bi bilo podizanje napera, kilometar uzvodno, ali za to je potreban projekat i dozvola „Srbija voda“. Ovako, kupači i dalje imaju sporu i muljevitu Savu, a doduše imaju i tuševe. Novi gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže da je to dugoročan problem i da to zavisi od „Srbija voda“, a postoji i mogućnost da se na suprotnoj, klenačkoj strani uredi plaža. Kupači bi bili prevoženi čamcima. Uostalom, tako je bilo i pre Drugog svetskog rata, kada je Šabac imao čak tri uređene plaže, a jedna od njih bila je na klenačkoj strani. Zbog svega toga na plaži Stari grad okuplja se manji broj kupača, 200-300, u najpovoljnijim uslovima. Ne tako davno, sedamdesetih godina, bilo ih je na hiljade. Kao i pre, za sezonu je obezbeđena spasilačka služba, koja radi do 20 časova, ekipa hitne pomoći, uredno se održavaju zelene površine, a u blizini su i tereni za košarku, kao i razne vrste sprava za malu decu. S druge strane, Šapčani koriste i tzv. tabanovačka jezera, bivšu šljunkaru, udaljenu osam kilometara od Šapca. Međutim, ovde su dubine i do 15 metara, obale su zarasle u šiblje i trsku, a ima i barskih zmija. Ipak, s obzirom da je ovde voda izuzetno čista jer dolazi iz podzemnih izvora, ovde se okuplja na stotine kupača.

Međutim, ono što Šapčane iritira je nemogućnost kupanja na gradskom bazenu. Pre devet godina zabranjen je rad zatvorenog gradskog bazena, a već godinama nikako da se realizuje njegovo proširenje i renoviranje. U predizbornim obećanjima planirano je da se to završi još 2012. godine, ali nešto zbog grešaka u projektovanju a više zbog nedostatka sredstava bazen je tek u konturama. Zbog toga je Gradska uprava izdala municipalne obveznice kojom bi trebalo da se prikupi 400 miliona dinara, kako bi se završio ovaj bazen. Sigurno da to ove godine neće biti, a jedino preostaje da se barem naredne godine završi. Za one koji ipak radije koriste bazen, postoji i otvoreni bazen na STC Krsmanovača, na tri kilometra od grada, ali su tu cene relativno visoke. Ostaje mogućnost korišćenja bazena u varošicama Vladimirci, Koceljeva i Bogatiću, a čak i neka sela kao Lipolist, Cerovac, Badovinci imaju bazene.

Bilo jednom

Još pre gotovo četiri decenije HI „Zorka“ je izgradila zatvoreni bazen, tad jedini u regionu, a uz to i sportsku halu sa 3.000 mesta, fudbalski teren i terene za košarku i tenis. Takođe, „Zorka“ je održavala bazen, i što je najvažnije obezbeđivala grejanje, a subvencionisala je ulaznice za građane. Nažalost, čitav grad sa 123.000 stanovnika sada ne može da izgradi takav bazen, a ni halu ili koncertnu dvoranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari