Lokalna samouprava u Smederevu planirala je budžetom za ovu godinu više novca za rad narodne kuhinje, ali će broj besplatnih toplih obroka ostati na prošlogodišnjem nivou od oko 1.000 dnevno. Narodna kuhinja je najvažniji program koji sprovodi Gradska organizacija Crvenog krsta u Smederevu i namenjen je najugroženijem lokalnom stanovništvu na minimumu životne egzistencije.


– Ostali smo kod istog broja obroka za ovu godinu, mada imamo kapacitete da se proizvodnja hrane poveća za 30 do 40 odsto – kaže sekretar Crvenog krsta Tomislav Živanović, dodajući da to podrazumeva ljudstvo i tehničku opremljenost kuhinje, što u ovoj organizaciji već postoji.

– Imamo šporete, friteze, a napravili smo i hladnjaču. Problem su samo finansijska sredstva. Ako pronađemo potencijalne donatore, lako ćemo u saradnji sa Centrom za socijalni rad da povećamo broj korisnika i toplih obroka – kaže Živanović.

– Budžetom za 2011. godinu planirana su sredstva uvećana za dva miliona u odnosu na prošlu godinu i iznose ukupno deset miliona dinara – rekao je Živanović.

Prošle godine je bilo opredeljeno osam miliona dinara za rad narodne kuhinje i pored teške finansijske situacije i evidentnih problema oko sprovođenja budžeta, poslednja sredstva su smederevskoj organizaciji uplaćena u decembru.

Nedostatak finansijskih sredstava Gradska organizacija Crvenog krsta u Smederevu pokušava da nadomesti preko različitih projekata i donatora, a započeli su i sa samoodrživom proizvodnjom.

– To su dohodovni programi poput stakleničke i ratarske proizvodnje, ali i proizvodnje mesa, uglavnom živine, na parcelama u Maloj Krsni. Dobili smo i stado ovaca – navodi Živanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari