I patrijarh imao uvid u izveštaj komisije o crkvenim finansijama 1Foto: FoNet/AP

Ekspertska komisija je sačinila izveštaj o trošenju para u Eparhiji vranjskoj i na tom dokumentu stoji i potpis bivše igumanije manastira Sveti Prohor Pčinjski Stefanide.

Uvid u taj izveštaj pored Upravnog odbora Eparhije vranjske, imao je i sam patrijarh Irinej i nije sa njegove strane bilo nikakvih reakcija, pogotovu ne negativnih, kaže za Danas Vlastimir Ristić, penzionisani advokat iz Vranja i dugogodišnji pravni zastupnik Eparhije vranjske, koji je uključen i u najnoviji slučaj u kome se vladika Pahomije (Gačić) tereti za navodne finansijske malverzacije.

– Navodi koji su se pojavili u medijima o proneveri čak 300.000 evra su proverljivi podaci i oni se nalaze u izveštaju komisije, uključujući i trošenje sredstava za obnovu „Kraljevog konaka“ koji je bio oštećen u požaru, navodi Ristić. Ne želeći da lično imenuje bilo koga ovaj vranjski advokat kaže da je „pozadina celog slučaja vrlo jasna“, obzirom da je igumanija otišla u Eparhiju raško-prizrensku. Bivša igumanija Stefanida, prema navodima pojedinih lokalnih medija, optužila je Pahomija da je bila primorana da blanko potpiše više čekova, nakon čega je usledilo „nenamensko trošenje crkvenih para“.

U pokušaju da za komentar cele situacije čuje prozvanog episkopa vranjskog Pahomija, novinaru Danasa je rečeno da „vladika nikada ne daje izjave uoči praznika, pa da to neće učiniti ni ovoga puta“. Advokat Ristić kaže da će odmah posle uskršnjih praznika biti izdato i zvanično saopštenje, kao i da će „javnost na uvid dobiti celokupnu dokumentaciju koja demantuje natpise u pojedinim medijima“.

Za vladiku Pahomija, posle slučaja vezanog za seksualno zlostavljanje maloletnika koji je imao i svoj sudski epilog, poslednjih godina mediji su pisali o proterivanju sveštenika, enormnom bogaćenju, različitim finansijskim mahinacijama. U nijednom slučaju nije bilo sudskih procesa protiv vladike, a tim povodom nije se oglašavao ni patrijarh Irinej. Slučajevi navodne zloupotrebe nisu bili ni predmet o kome je raspravljao Sinod SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari