Ako je suditi po atmosferi među Partizanovim fudbalerima 48 sati pre revanš meča trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona s Helsinkijem, navijači crno-belih imaće šta da slave posle sutrašnjih 90 minuta u finskoj prestonici.

Nasmejani, šaljivdžijski raspoloženi, ali do kraja profesionalni i skoncentrisani u izvršavanju postavljenih zadataka, pogotovo pri uvežbavanju reakcija na protivnikove prekide – najopasnije oružje Murinenove ekipe, Saša Ilić i društvo u dobrom raspoloženju su odradili prepodnevni trening u klupskom sportskom centru i posle kraćeg odmora juče predveče otputovali na sever Evrope. Tamo ih je poveo kapiten Mladen Krstajić, iako je tokom uobičajene „ševe“, neki minut pre povlačenja s terena, osetio bol u neizlečenom mišiću i stavio znak pitanja uz svoje komandovanje igrom zadnje linije, pa i celog tima, u revanšu sa Skandinavcima.

-Ništa još nije gotovo. Jeste nas rezultat iz prvog meča maksimalno primakao plej-ofu, ali u fudbalu nema zagarantovanih prolaza i obećanih uspeha. Za sve se moraš boriti i izboriti, pa tako i Partizanu ostaje da završi započeti posao. A, on uopšte neće biti lak, kao što mnogi zamišljaju. Helsinki nema šta da izgubi, igraće na sve ili ništa, s mnogo duela i „tuče“, što na zemlji što u vazduhu. Najbitnije je da ostanemo mirni, zbijenih redova i budni svih 90 ili koliko već minuta. Nema opuštanja, idemo do kraja – upozorava Krstajić, koji još od drugog duela s Pjunikom vuče neugodnu povredu noge, ali je bio uz saigrače prošle srede.

Tridesetšestogodišnji štoper crno-belih priželjkuje reprizu prve bitke s Fincima, ustvari njenog najboljeg dela.

-Odigrali smo jako dobrih 60 minuta u Beogradu. Potpuno smo kontrolisali igru, sprečili Helsinki da „progura“ svoj stil i ugrozi nas, sve vreme i smišljeno ga napadali, stvorili nekoliko izglednih šansi i dali dva gola, oba u idealnom tajmingu. Ne možemo obećati isti odnos snaga i razvoj događaja u revanšu, ali moramo i hoćemo opet da budemo svoji, taktički mudri, strpljivi, borbeni i uporni. U tom slučaju ne brinem za naš prolaz – objašnjava crno-bela „dvadesetica“.

Prekaljenog defanzivca, s pregršt velikih i jakih utakmica u Bundesligi i evropskim takmičenjima, ne brine ni to što je Helsinki „domaćinska“ ekipa, sa sjajnim učinkom pred svojim navijačima, na ultra brzoj veštačkoj travi, na kojoj naš prvak trenira samo kada mora, ako su tereni prekriveni debelim snegom i velikom vodom.

-Nebitno je da li igramo na veštačkoj travi ili po trnju. Znamo svoj cilj i idemo ka njemu. Ne precenjujemo sebe, niti potcenjujemo rivala, samo verujemo da smo u stanju sačuvati, ako ne i uvećati prednost iz Humske. Ne smemo je ispustiti – jasan je jedan od brojnih povratnika u Humsku i nekadašnja zvezda Šalkea i Verdera, na čiju će poziciju (ako zatreba) mladi Stanković.

I protivnik ima kadrovskih problema. Naturalizovani Finac iz Albanije Zaneli posle prvog meča morao je na operaciju kolena, dok, za igru Helsinkija na sredini terena još bitniji, Gambijac Bah i dalje odrađuje suspenziju zbog crvenog kartona iz prethodnog kola s Ekranasom.

-Svako ima svoje brige. I nama je nekoliko važnih igrača rovito, pod znakom pitanja. To su normalne stvari, s kojima se ozbiljne ekipe moraju nositi – ne želi da kuka Krstajić, ali ni da se izjašnjava o šansama za svoju ekspresnu regeneraciju.

Imajući u vidu neka prethodna iskustva, najstariji i, po mnogima najvažniji, igrač „parnog valjka“ naći će načina da se stavi na raspolaganje stručnom štabu. Pa, koliko izdrži.

Ako ne može Mo, mora Lola

Almami da Silva Moreira otputovao je s ekipom, ali to ne znači da će sigurno biti u konkurenciji za tim. Portugalac je juče samo trčkarao, odvojeno od saigrača, pa bi vrlo lako moglo da se desi da ga u Helsinkiju zameni nedovoljno spremni, ali u crno-belom dresu uvek naoštreni i borbeni, Milan Smiljanić.

-Znam za želju Moa da igra, i ja želim isto, ali poslednji trening pokazaće da li je to moguće. Ako ga odradi sto odsto ima mesto u timu, u suprotnom ekipi je najbliži Smiljanić – najavljuje trener Stanojević mogući prvi povratnički takmičarski nastup zadnjeg veznog poznatijeg kao Lola.

Partizan najbolji srpski klub

„Parni valjak“ napredovao je za 13 mesta na listi najboljih svetskih klubova, koju pravi Institut za fudbalsku istroriju i statistiku, pa trenutno zauzima 60. poziciju, sa 150 bodova koliko ima i Alianca iz Lime, što ga čini najbolje rangiranim od srpskih timova. „Rast“ su doživeli i OFK Beograd i Spartak Zlatibor voda. Pobeda nad Dnjeprom donela je Subotičanima skok sa 713. na 301. mesto, dok je „romantičare“ remi s Galatasarajem pomerio sa 320. na 313. poziciju. Pala je samo Crvena zvezda, koja je sa 102. skliznula na 170. mesto.

Rendulić čeka odluku

Još nije doneta odluka o (ne)zadržavanju Zorana Rendulića. Postoje razlozi za (internacionalno iskustvo, visina, skočnost) i protiv (sporost) nekadašnjeg štopera Borca iz Čačka, pa će stručni štab tek po povratku iz Finske saopštiti dvadesetšestogodišnjem defanzivcu računa li na njega, odnosno hoće li mi klub ponuditi ugovor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari