I poljoprivredna inspekcija utvrdila nezakonito korišćenje pašnjaka na Fruškoj gori 1Foto: OŠFG

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede potvrdila je da je razoravanje pašnjaka na delu Fruške gore od strane zakupca nezakonito.

Kako se navodi u zapisnicima koji su dostavljeni Udruženju za zaštitu šuma, a u koje je 021.rs imao uvid, utvrđeno je da je na različitim parcelama gajena pšenica, a da je veliki deo zakupljene površine preoran.
„Zakupac poljoprivredno zemljište ne koristi u skladu sa predmetnim ugovorima, a ni kao dobar domaćin, ni u skladu sa kodeksom dobre poljoprivredne prakse. Predmetno zemljište ne koristi za ispašu stoke“, navodi se u nalazu poljoprivredne inspekcije.
Baš kao i inspekciji za zaštitu životne sredine, i poljoprivrednim inspektorima je zakupac rekao da on nije koristio, obrađivao, sejao ni razoravao, te da ne zna ko je to uradio. Suprotno tvrdnjama u prijavi, zakupac je naveo da poseduje stoku, ali je rekao da ih nije vodio na ispašu na navedeno zemljište. Navodnu uzurpaciju zemljišta nije nikom prijavio.
Poljoprivredna inspekcija je naložila Sremskoj Mitrovici da donese odluku o skidanju useva pšenice sa parcela na kojima je posejana.
Kako je 021.rs pisao u sredu, prethodno je pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila da je preoravanje pašnjaka u blizini Šuljma nezakonito. Inspekcija je naložila privatniku koji koristi zemljište da omogući preoranim površinama da se samoobnove samoniklom vegetacijom.
„Obradom zemlje na travnim staništima izvršeno je njihovo narušavanje i oštećivanje, što je značajan nepovoljan uticaj na živi svet, ekološki integritet i estetska obeležja predela“, ističe se u nalazu inspekcije i dodaje da za ovakve radove nije ishodovano rešenje o uslovima o zaštiti prirode.
Inspekcija je po službenoj dužnosti zbog ovih nezakonitosti obavila i nadzor Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“.
Predmet je predat odeljenju ekološkog kriminala policije Sremske Mitrovice, na dalje postupanje, budući da je konstatovana velika ekološka šteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari