Nakon decenije provedene na vlasti kineski predsednik Hu Đintao poslednju nedelju na funkciji koristi da učvrsti svoju reputaciju, postavi saveznike na ključne pozicije i unapredi svoju interpretaciju komunističke ideologije. Analitičari ukazuju da Hu, uoči sutrašnjeg kongresa Komunističke partije, na sve načine pokušava da sačuva svoj uticaj na kinesku politiku.


Deset vodećih kandidata takmiče se za sedam pozicija, umesto dosadašnjih devet, u Stalnom komitetu Politbiroa KP Kine. Stalni komitet se bira na pet godina. Na 18. kongresu partije učestvuje 2.200 delegata. Zna se da će Hu funkciju predsednika države i lidera partije prepustiti potpredsedniku Kine Si Đinpingu i da će Li Kekiang biti premijer. Obojica će zvanično u martu naredne godine preuzeti funkcije. Među preostalih osam kandidata jedna je žena dok samo jedan kandidat važi za reformistu, navode zapadni mediji.

Na listi se ne nalazi jedan od najglasnijih zagovornika reformi Vang Jang, šef partije u južnoj provinciji Guangdong. Umesto njega, na spisku se našao i Liu Junšan, ministar propagande, koji je držao domaće medije „na uskom povocu“ i nastojao da kontroliše internet u Kini koji koristi više od 500 miliona ljudi. Proteklih nekoliko meseci štampa je uzdizala „zlatnu deceniju“ Huove vladavine dok su TV stanice emitovale priloge o tome koliko je narod njime zadovoljan. Vlada je prošlog meseca objavila najmanje 20 knjiga, osam brošura i devet dokumentaraca u prilog „brilijantnim postignućima“ Hua Đintaoa.

Takva atmosfera pojačava pritisak na Si Đinpinga, koji će biti primoran da se bori sa „senkama“ dvojice bivših šefova, Hua i, takođe uticajnog, Đijang Cemina. Pojedini analitičari, međutim, obazrivi su povodom sagledavanja kineske politike isključivo kroz prizmu Hu-Điang. Postoje i drugi igrači – vojska, uticajna državna preduzeća i klasa „krunisanih partijskih prinčeva“, potomaka bivših visokih zvaničnika, kojoj Si pripada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari