I građani Rume odnedavno neophodna dokumenta mogu da dobiju i internetom budući da je Opštinska uprava, na osnovu ugovora sa JP PTT Srbija, omogućila svim građanima Srbije da internetom naruče i potom na kućnu adresu dobiju izvode ili uverenja iz matične službe.

Na ovaj način mogu se dobiti domaći i internacionalni izvodi iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih, kao i uverenje o državljanstvu.

– Na sajtu www.ruma.rs izabere se opcija „virtuelni matičar“, a potom se izabere traženi dokument. Elektronski zahtevi se na sajtu primaju 24 časa dnevno, a tražena dokumenta građanima otpremaju svakog radnog dana u 13 časova uslugom „danas za sutra“. Dakle, bez obzira na to gde žive na teritoriji Srbije, građani traženi dokument dobijaju dan posle podnošenja zahteva – kaže matičar Janika Peči.

Dokumenta se isporučuju Post ekspresom i građani ih plaćaju otkupninom pošiljke. Izvodi iz matičnih knjiga na domaćim obrascima koštaju 620 dinara, dok izvodi iz matičnih knjiga na internacionalnom obrascu koštaju 790 dinara. Uverenje o državljanstvu naručilac će prilikom isporuke platiti 830 dinara.

– Virtuelni matičar uvod je u stvaranje elektronske uprave i građani iz cele Srbije naručivanjem dokumenata iz Rume preko neta već sada ostvaruju uštede na vremenu i troškovima putovanja, navode u Opštinskoj upravi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari