Da li su 25 miliona sovjetskih građana poginulih u Drugom svetskom ratu bili samo Rusi? Da li bi sa svojom kolaboracijom sa nacistima trebalo da se suoče samo Ukrajinci ili su to, nepravedno, propustili da učine i Rusi?


Ova iznenađujuća pitanja postavljaju se u opširnom tekstu Frankfurter algemajne cajtunga (FAZ) pod naslovom „Šta znamo o Ukrajini?. Tekst se kao na povod oslonio na jednu prošlogodišnju izjavu Vilija Vimera: „Ima u Rusiji 25 miliona razloga zbog kojih ne moraju biti spremni na ćaskanje (održavanje veze) sa jednim Nemcem.“ Vimer, inače stručnjak vladajuće CDU za odbrambena i bezbednosna pitanja, napao je tada aktuelnu politiku EU i SAD prema Rusiji.

U Nemačkoj ima istoričara koji ističu da se na Zapadu sa velikim ustezanjem priznaje da bez 25 miliona žrtava sovjetskih građana ne bi bio savladan fašizam, a autor FAZ-a smatra da je Vimer ističući usred rusko-ukrajinske krize Rusiju, prevideo sve druge žrtve sa teritorije nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, pa navodi ovim redom: ukrajinske, beloruske, jevrejske i uopšte sve neruske žrtve.

Posebno se FAZ osvrće na pitanje kolaboracije sa nacionalsocijalistima, koje se redovno prebacuje Ukrajini, pa kaže: „Samo njena saradnja sa nacionalsocijalistima je preterano poznata, čak bi se moglo reći stigmatizirajuće poznata, a da pri tome činjenice ne igraju nikakvu ulogu. Rado se previđa da i Rusija ima sopstvenih iskustava sa kolaboracijom koja još nisu procenjena, i nikome ne pada na pamet da bez po muke sa njima konfrontira Ruse kako se događa svakom ukrajinskom docentu ovde (u Nemačkoj – prim. Danas)“.

FAZ pozdravlja vest da je u Minhenu formirana Nemačko-ukrajinska komisija istoričara koju zasad finansira Udruženje nemačkih istoričara i od koje se očekuje da ove nepravde u svakodnevnom tretiranju istorije ukloni. Slične komisije nemački istoričari već imaju sa Poljacima i Česima, podseća FAZ.

Nemačko-ukrajinska komisija istoričara trebalo bi da kao „efikasan protivotrov, deluje protiv političko-ideoloških instrumentalizacija konkurentskih istorijskih slika i da ubrza dekonstrukciju upitnih nacionalistički oblikovanih istorijskih mitova“, kaže autor FAZ-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari