Zvaničnici iz SAD, Francuske i Rusije pozvali su juče na uvođenje strožih mera protiv Teherana nakon što je Iran obavestio nuklearnu agenciju UN da će danas početi da obogaćuje svoje zalihe uranijuma za medicinski reaktor u Teheranu.

Tokom posete Parizu, američki državni sekretar Robert Gejts izjavio je da su lider SAD Barak Obama i njegove kolege bili spremni da iskreno pregovaraju sa Iranom. „Sve ove inicijative, međutim, Teheran je odbacio“.

Odvojeno, šef francuske diplomatije Bernar Kušner izjavio je da „jedina stvar koju možemo da učinimo jeste uvođenje sankcija jer se pokazalo da su pregovori nemogući“. S druge strane, u Moskvi, Konstantin Kosačov, šef spoljnopolitičkog komiteta donjeg doma ruskog parlamenta, apelovao je na međunarodnu zajednicu da pod hitno pripremi „ozbiljne mere“.

Nekoliko svetskih moćnika sarađuju sa Obamom kada je reč o pozivu na oštrije sankcije protiv Teherana, izuzev Kine koja smatra da bi takva akcija onemogućila diplomatsko rešenje nuklearne krize.

Iranski ambasador pri Međunarodnoj agenciji za atomska istraživanja (IAEA) Ali Ašgar Soltanija, predao je juče plan o obogaćivanju 20 odsto čistog urana, nakon što je predsednik Mahmud Ahmadinedžad lično naredio atomskim stručnjacima da počnu proces.

Iranski nuklearni program jedno je od najspornijih pitanja u odnosima između Zapada i Teherana, koji odbacuje sumnje Zapada da zemlja pokušava da napravi nuklearno oružje. U proteklih nekoliko dana Iran je uputio seriju konfliktnih signala povodom svojih planova. Sve do sada, međutim, Iran nikada nije obogaćivao značajnije količine goriva preko nivoa neophodnih za nuklearne reaktore. Stručnjaci kažu da se za relativno kratko vreme stiže do nivoa od 90 odsto koji se koristi za proizvodnju oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari