Zvanični rezultati prvog kruga glasanja na francuskim predsedničkim izborima koje je juče ujutru objavio francuski list Le Mond pokazuju da je kandidat Ujedinjenog narodnog pokreta (UMP) Nikola Sarkozi osvojio 31.18 odsto glasova, dok je kandidatkinja Socijalističke partije (PS) Segolen Roajal prikupila 25.

Zvanični rezultati prvog kruga glasanja na francuskim predsedničkim izborima koje je juče ujutru objavio francuski list Le Mond pokazuju da je kandidat Ujedinjenog narodnog pokreta (UMP) Nikola Sarkozi osvojio 31.18 odsto glasova, dok je kandidatkinja Socijalističke partije (PS) Segolen Roajal prikupila 25.87 odsto glasova. Centristički kandidat Fransoa Bajru osvojio je 18.57 odsto i tako zauzeo treće mesto. Lider ekstremne desnice Žan Mari Le Pen najlošije je prošao sa samo 10.44 odsto glasova.
Evropski socijalisti pozdravili su dobre rezultate Segolen Roajal. „Ovo je i lična pobeda Segolen Roajal i pobeda Socijalističke partije. Ona je ućutkala sve one koji su sumnjali“, rekao je Pol Nirup Rasmusen, predsednik Partije evropskih socijalista. „Narod Francuske je jasno birao između levice i desnice. Pravi izbor između socijaldemokratije i liberalnog konzervativizma, između socijalističke Evrope i Evrope s jedinstvenim slobodnim tržištem“, dodao je Rasmusen. „Svi glasači koji odbacuju konzervativizam moraju se okrenuti Roajalovoj kada budu ponovo glasali 6. maja“, izjavio je Rasmusen.

Širak čestitao Sarkoziju

Pariz – Francuski predsednik Žak Širak primio je juče kandidata desnice Nikolu Sarkozija i ponovio mu svoju „podršku“ tokom drugog kruga glasanja 6. maja. „Predsednik Republike primio je juče Sarkozija. Srdačno mu je čestitao na rezultatu i izrazio svoju podršku za drugi krug izbora“, rečeno je u Širakovom okruženju. Širak će napustiti funkciju predsednika idućeg meseca, posle 12 godina provedenih na čelu države. On je i uoči prvog kruga glasanja uputio podršku kandidatu desnice na izborima.

Dva vodeća kandidata Sarkozi i Roajalova već su se vratili svojim predsedničkim kampanjama i oni će se 2. maja suočiti u televizijskom duelu. Komentarišući svoju pobedu Sarkozi je rekao: „Pozivam sve Francuze, bez obzira na njihovo poreklo, verovanja, partijsko opredeljenje, da se ujedine sa mnom“. Sarkozi je takođe pozvao na „dostojanstvenu“ raspravu o idejama tokom drugog kruga glasanja. Roajalova je svojim pristalicama rekla da predstavlja one koji žele da „reformišu Francusku bez brutalizacije“. „Poverili ste mi odgovornost da nastavim s borbom za promene kako bi Francuska postala jača“, rekla je Roajalova.

Nemačka zadovoljna slabim uspehom Le Pena

Luksemburg – Nemačka, koja trenutno predsedava EU, juče je izrazila zadovoljstvo zbog slabog uspeha lidera ekstremne desnice Žan-Mari Le Pena posle prvog kruga glasanja. „Prilično sam zadovoljan što su radikalnije grupe, kao Le Penova, veoma jasno zaostale,“ rekao je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer. Lideri EU čekaju na novog francuskog predsednika i vladu kako bi videli koji deo Nacrta ustava EU može biti spasen, pošto su ga glasači u Francuskoj i Holandiji odbacili na referendumu 2005.

Izlaznost u prvom krugu 84.5 odsto predstavlja rekord u proteklih 50 godina, dok je Sarkozi osvojio najveći broj glasova za konzervativce posle prvog kruga glasanja u proteklih 30 godina. Roajalova, prva žena koja je prošla u drugi krug glasanja, osvojila je najviše glasova za socijaliste od Fransoa Miterana 1988. Francuski glasači imaju dve nedelje da izvagaju političke stavove dva vodeća kandidata pre drugog kruga glasanja 6. maja.
Iako izvan trke za predsednika Francuske, naredne dve nedelje biće veoma zanimljiv period za Fransoa Bajrua. Prema navodima Radio Evrope 1 „Bajrua će naredne dve nedelje tražiti najveći broj političara“ jer obe strane čekaju da vide kako će on posavetovati svoje glasače da glasaju.
Evropska komisija juče je pozdravila visok odziv birača u prvom krugu francuskih predsedničkih izbora i dobre rezultate kandidata koji su, prema oceni komisije, proevropski orijentisani. „Predsednik Žoze Manuel Baroso vidi u visokom odzivu birača znak demokratske odlučnosti“, izjavila je portparol šefa komisije Pija Arenkilde. Istovremeno „izražavamo zadovoljstvo što su proevropske snage postigle dobre rezultate u prvom krugu izbora“, dodala je ona, izbegavši međutim da iz toga izvuče zaključak o budućnosti institucionalnih reformi u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari