Posebna briga o najstarijoj populaciji u inđijskoj opštini traje već tri godine. Nevladina organizacija „4 plus 1“ konkurisala je za sredstva u okviru programa „Plus“ za projekat psihosocijalne podrške „Starost kao doba života“.
– U poslednje tri godine projekat smo realizovali sredstvima koja smo dobijali od Opštine Inđija i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku, sa kojima smo imali odličnu saradnju – kaže koordinator projekta Tanja Miljanović.

Posebna briga o najstarijoj populaciji u inđijskoj opštini traje već tri godine. Nevladina organizacija „4 plus 1“ konkurisala je za sredstva u okviru programa „Plus“ za projekat psihosocijalne podrške „Starost kao doba života“.
– U poslednje tri godine projekat smo realizovali sredstvima koja smo dobijali od Opštine Inđija i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku, sa kojima smo imali odličnu saradnju – kaže koordinator projekta Tanja Miljanović. Program „Plus“ inače zajednički organizuju Ministarstvo rada i socijalne politike, Evropska agencija za rekonstrukciju i Program Ujedinjenih nacija za razvoj.
Kako navodi Tanja Miljanović, cilj projekta „Starost kao doba života“ je poboljšanje uslova života u starosti, a njime su obuhvaćena lica starija od 65 godina sa mestom boravka u Inđiji.
Trenutno oko 200 lica starijih od 65 godina na teritoriji Inđije koristi usluge geronto-domaćica, odnosno službe pomoći u kući, u okviru pomenutog programa. Koordinator projekta Dragana Lekanić ističe da lica koja žele da postanu korisnici usluga, moraju da ispune samo dva uslova – da imaju prebivalište u Inđiji i da su stariji od 65 godina.
– Ukoliko ispunjavaju ove uslove, svi korisnici mogu da računaju na pomoć geronto-domaćica dva sata nedeljno u održavanju higijene stambenog prostora, kao i na usluge plaćanja računa, odlaska u prodavnicu, apoteku, overu zdravstvenih knjižica i uputa, kaže Dragana Lekanić.
Ona je dodala da se među korisnicima redovno sprovode ankete kako bi se uverili da li su zadovoljni pruženim uslugama, a do sada su odgovori bili uglavnom pozitivni.
Za ovaj program se može reći da je odličan primer saradnje sa nevladinim sektorom, jer je doneo korist i građanima i lokalnoj samoupravi, koja izdvajajući sredstva za projekat na efikasan način pomaže najstarijoj populaciji građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari