I studentski domovi dobili dojave o bombama, mejlovi ispisani na hrvatskom jeziku 1Foto: (BETAPHOTO/Jelena Spasojevic)

Najnovijim talasom dojava o postavljenim bombama obuhvaćeni su bili i beogradski studentski domovi.

Kako su Danasu potvrdili u Domu kulture Studentski grad, u toku dana su dobili mejl u kojem se obaveštavaju da je postavljena bomba u pet ustanova. Pored Doma Kulture, bomba je navodno postavljena i u studentskim domovima na Tošinom bunaru, Košutnjaku, Domu 303 u Kumodraškoj ulici i studentskom domu „4 april“ na Voždovcu.

„Zgroženi smo potporom Srbije Rusiji, nećemo mirno stajati dok Rusija terorizira svijet zbog čega smo postavili bombe u sljedeće studentske domove“, navodi su mejlu koji su primili u Domu kulture Studentski grad. U mejlu se dom na Voždovcu oslovljava kao „4 travanj“, što je hrvatski naziv za mesec april.

Kako nam je rečeno, o mejlu je obaveštena policija i čeka se da kontradiverzione jedinice MUP-a dođu i provere autentičnost dojave. U međuvremenu, na društvenim mrežama su se pojavili snimci evakuacije čitaonica u Domu kulture.

U toku dana je, podsetimo, evakuisana i zgrada Rektorata Univerziteta u Beogradu gde je policija ustanovila da se radilo o lažnoj pretnji. Zbog dojave je evakuisan i beogradski Zoološki vrt.

Redakcija portala Telegraf je takođe primila mejl, u kojem se navodi da su bombe postavljene u preko trideset objekata, uključujući i kuće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

Upravo je Vulin juče naveo da je u prvih pet meseci ove godine izvršeno 1046 diverzionih pregleda. Poređenja radi, u istom periodu prošle godine izvršeno ih deset.

„Protiv Srbije se vodi specijalni rat, identifikovali smo lokacije više mejl adresa sa kojih su stigle preteće poruke o postavljenim bombama i o svemu obavestili inostrane partnere od kojih očekujemo adekvatnu reakciju… Ostvarena je saradnja sa  Evropolom, Interpolom, policijska i tužilačka saradnja sa zemljama iz kojih su identifikovane pretnje bombama, poput Poljske, Slovenije, Irana, Ukrajine, a ostvaren je i zajednički rad na rešavanju identičnih pretnji sa policijskim organima Republike Mađarske“, poručio je Vulin na sednici Nacionalnog koordinacionog tela za sprečavanje i borbu protiv terorizma, saopštio je MUP.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari