Najbolji teniseri Srbije igraće u prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa naredne sezone sa selekcijom SAD, odlučeno je žrebom u Ženevi. Duel sa Amerikancima izabranici selektora Bogdana Obradovića igraće od 5. do 7. marta 2010. godine, a domaćin tog meča biće selekcija Srbije. Po trenerovim rečima to je i jedina svetla tačka jučerašnjeg žreba.

– Naša želja je bila da igramo kod kuće i pola želje nam se ispunilo. Imamo atraktivnog protivnika, sigurno ne lakog, jer lakih protivnika nema u Svetskoj grupi. Niko ne voli da bude gost, tako da se ni Amerikancima ovo neće dopasti, a mi smo maksimalno motivisani i imamo ogromnu želju da u prepunoj Areni pobedimo selekciju Amerike – rekao je Obradović.

Najbolji srpski teniseri ni ove godine nisu imali sreće u žrebu, iako su se potajno nadali da bi treći put „sunce ipak moglo da ih ogreje“. Međutim, žreb je i juče bio neumoljiv, pa su „orlovi“ za protivnika dobili Amerikance, koji imaju najbolji dubl na svetu, jednog igrača u prvih deset i još dvojicu sjajnih tenisera.

Srbija je i prethodne dve godine imala težak žreb, jer je za protivnike dobijala najbolje selekcije sveta – 2008. igrala je u Moskvi protiv Rusije, a ove sezone protivnik joj je bila Španija u Benidormu.

Srbija i SAD nikada nisu imali duele u okviru Dejvis kupa, ali se njihovi reprezentativci izuzetno dobro poznaju. Đokoviću Rodik neprestano „diše za vratom“ u vrhu ATP liste, Zimonjić je do svake titule sa velikog turnira morao „preko“ braće Brajan, a mečevi Tipsarevića i Fiša, zbog dužine trajanja, već su poprimili epski karakter.

– Svih pet mečeva protiv SAD će biti neizvesni i atraktivni i posle velike borbe pokazaće se ko je bolji. Sigurno je da će Novak, kao i svi naši reprezentativci, sa velikim nestrpljenjem čekati ovaj okršaj pred domaćom publikom. Najvažnije je da svi naši igrači budu zdravi. Svesni smo da ćemo za protivnika imati odličan tim, koji raspolaže sa velikim brojem tenisera, od Endija Rodika do braće Brajan u dublu. Ukoliko savladamo Amerikance, u drugom kolu bismo išli na pobednika susreta Hrvatska – Ekvador i to bi nam donelo gostovanje. Nalazimo se u donjem delu žreba koji je mnogo lakši i verujemo u dobar plasman u 2010. godini – ocenjuje Obradović.

Iako do velikog meča ima nešto manje od godinu dana, sastavi reprezentacija se znaju, a učešće pojedinih tenisera biće uslovljeno fizičkom pripremom i zdravstvenim stanjem. U takvim okolnostima su Amerikanci u velikoj prednosti, jer imaju mnogo „dužu klupu“.

U ostalim mečevima prve runde Svetske grupe sastaće se u derbiju Španija – Švajcarska, kao i Švedska – Argentina, Rusija – Indija, Čile – Izrael, Belgija – Češka, Francuska – Nemačka i Hrvatska – Ekvador.

 

Džejms Blejk

Rođen: 28.12.1979.

Mesto rođenja: Jonkers

Igra: desnom rukom

ATP rejting: 24

Endi Rodik

Rođen: 30.8.1982.

Mesto rođenja: Omaha

Igra: desnom rukom

ATP rejting: 6

Bob i Majk Brajan

Rođeni: 29.4.1978.

Mesto rođenja: Kamariljo

Bob: igra levom rukom

Majk: igra desnom rukom

Dubl rejting: 3

Mardi Fiš

Rođen: 9.12.1981.

Mesto rođenja: Edina

Igra: desnom rukom

ATP rejting: 52

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari