Policija u Sremskoj Mitrovici saslušala je sve učenike odeljenja srednje škole „Nikola Tesla“ o šamaranju profesorke Marije Mošić, a okružni javni tužilac Ratko Galečić je zatražio razrešenje zamenika okružnog tužioca zbog propusta u radu.

Tužilac Galečić je nakon intervencije republičkog tužioca podneo i prijavu protiv svog zamenika što nije blagovremeno reagovao i obavestio ga o napadu na profesorku.

Republički tužilac Slobodan Radovanović zatražio je i pokretanje postupka protiv srednjoškolca O. M. učenika prvog razreda na smeru za automatičare, koji je pokušao da otme dnevnik profesorki hemije, sprečavao je da se slobodno kreće učionicom, a kada ga je ona udarila, đak je uzvratio žestokim šamarima.

Republički tužilac, kaže portparol tužilaštva Tomo Zorić, traži detaljno ispitivanje ovog slučaja i utvrđivanje eventualne odgovornosti i propusta školske uprave i ovdašnjeg tužilaštva.

– Republički zaštitnik građana Saša Janković najavio je juče da će prekontrolisati rad nadležnih u srednjoj školi „Nikola Tesla“ u Sremskoj Mitrovici gde je jedan učenik na času izudarao profesorku. Janković je u saopštenju najavio da će prekontrolisati da li je u radu rukovodstva škole i lica zaduženih za bezbednost bilo propusta, odnosno da li su nakon incidenta odgovorni bez odlaganja preduzeli sve što zakon zahteva u takvim situacijama. „Deklarativne izjave o borbi protiv nasilja u školama pored preventnivnih aktivnosti moraju biti praćene i konkretnim merama u svakom slučaju nasilja. Ti slučajevi se ne smeju zataškavati niti svoditi na pitanje disciplinske odgovornosti učenika ili nastavnog kadra“, izjavio je zaštitnik građana.

Prema izjavi okružnog javnog tužioca Ratka Galečića danas bi policija trebala da podnese krivičnu prijavu protiv učenika ove škole O.M. sudiji za maloletničku delinkvenciju. Inače, slučaj u učionici prijavila je policiji profesorka posle izvesnog vremena, pošto nije htela da se sramoti, jer odlazi u penziju.

Sukob profesorke hemije Marije Mošić (62) i O.M. možda bi ostao skriven od javnosti da ceo događaj nije objavljen na internetu, pošto su neki od učenika prvog E-1 razreda, umesto da razdvoje profesorku i učenika, kamerama mobilnih telefona snimali ceo događaj.

Školu su juče posetili opštinski i pokrajinski prosvetni inspektori i njihov izveštaj će najverovatnije biti završen danas.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić kaže za Danas da Ministarstvo prosvete nije bilo obavešteno o ovom slučaju i da su za njega saznali nakon što je snimak objavljen na sajtu Jutjub.

– Ukoliko se utvrdi da je direktor škole znao šta se desilo i nije preduzeo odgovarajuće mere, školski odbor će pokrenuti postupak za njegovo razrešenje – ističe Tmušić.

Na pitanje koliko često se Ministarstvu prosvete obraćaju nastavnici koji su žrtve svojih učenika, Tmušić odgovara da se u većini slučajeva najpre obraćaju republičkoj prosvetnoj inspekciji, ali da ih Ministarstvo upućuje na gradsku, odnosno opštinsku prosvetnu inspekciju, koja je prvostepeni organ.

– Ta inspekcija je dužna da nas izvesti šta se sa tim slučajem dogodilo. Nažalost, ima mnogo slučajeva koji se ne prijavljuju i koji se zataškavaju na nivou škole – ističe Tmušić.

 

Profesorka: Zar u penziju sa šamarima

Marija Mošić, profesorica škole „Nikola Tesla“, kaže za Danas da je do koškanja, a onda i do šamaranja došlo, jer učeniku nije htela da da dnevnik.

-Šta da kažem? Prosto nemam komentar. Hteo je da mi otme dnevnik i popravi ocenu. E pa, ne može to kod mene. Jednostavno nisam htela da dam dnevnik i došlo je do koškanja, a onda i do šamaranja. Sramota me je. Strašno. Zar u penziju da odem sa šamarima? Ta jedinica iz mog predmeta ne bi ništa promenila, jer mu to nije jedina slaba ocena – istakla je profesorka Mošić.

Ispisan učenik O.M.

Direktor škole „Nikola Tesla“ Rade Miljković izjavio je juče da se tuča dogodila u prošli utorak, te da je o njoj on obavešten dan kasnije, kao i da je protiv pomenutog učenika postupak u toku. Kako se saznaje, na razgovor u školu pozvan je i otac učenika O.M. Pozlilo mu je kada je čuo šta je njegov sin uradio i odmah svoje dete ispisao iz škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari