I veronauka na daljinu 1Foto: Pixabay / Wokandapix

Svake subote, dok traje muslimanski mesec posta Ramazan, učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji, islamsku veronauku mogu da prate preko novopazarske Sandžak televizije, od 10.00 sati svake subote.

Sporazum o tome potpisali su rukovodilac Versko-prosvetne službe Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Rešad Plojović i direktor te televizijske kuće Salahudin Fetić.

Sandžak TV je krajem marta počela da prenosi nastavu na daljinu za učenike koji se obrazuju na bosanskom jeziku.

Organizator je Matica bošnjačka, koja sa svojim stručnim saradnicima priprema nastavne jedinice „u skladu sa obrazovnim sistemom Srbije“, a opšte obrazovne predmete preuzima od RTS. Sporazum o realizaciji nastave na daljinu na bosanskom jeziku, u Beogradu, potpisali su predstavnici Ministarstva prosvete, Matice bošnjačke i Sandžak TV.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je potpisivanje tog sporazuma okarakterisalo kao „sramni akt ministra prosvete Mladena Šarčevića“, koji je potpisivanjem sporazuma „sa jednom nevladinom organizacijom i lokalnom televizijom, najgrublje prekršio zakon i Ustav i time izvršio drsku diskriminaciju Bošnjaka“. Vijeće je navelo da „nikakvo vanredno stanje ne opravdava ovakav drzak pokušaj ukidanja nadležnosti BNV“ .

U saopštenju je ponovljeno da je BNV jedino ovlašćeno da predstavlja Bošnjake i odlučuje o pitanjima iz oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku, ali nije propuštena ni prilika da se ponovo pripreti obaveštavanjem međunarodne zajednice i preduzimanjem svih pravnih mera „u cilju zaštite svojih nadležnosti i prava dece da se obrazuju na svom maternjem jeziku“.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari