Iako se pogoršava epidemijska situacija, u Užicu neće biti dodatnih ograničenja 1Kovid bolnica u Uzicu/Foto: N.Kovačević

U Zlatiborskom okrugu, tokom prethodnog dana, potvrđena su 54 novih slučaja infekcije korona virusim, a u dvema užičkim bolnicama leči se 99 pacijenata.

Među novoobolelima, kako je saopštio užički Zavod za zaštitu zdravlja, najviše je građana Prijepolja (15) i Užica (12), a slede Arilje (8), Kosjerić i Priboj sa po pet, Požega i Čajetina sa po četiri i Nova Varoš sa jednim licem. U tom okrugu, od početka epidemije su potvrđena 3.222 slučaja infekcije korona virusom.

U dvema užičkim bolnicama, u kojima se leče građani iz celog okruga, smešteno je 99 pacijenata. U Opštoj bolnici je 13 pacijenata, od kojih je sedam na respiratorima, dok je u kovid bolnici u bivšoj kasarni 86 bolesnika.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je saopštila je da gradski Štab za vanredne situacije, i pored pogoršanja epidemijske situacije u tom gradu, za sada, neće uvoditi dodatne protivepidemijske mere, ali će stanje pratiti svakodnevno i na osnovu toga će reagovati.

Ona je rekla da je preporuka tog štaba da se do daljeg odlože sva javna okupljanja i privatni skupovi.

Istakavši da su okupljanja u zatvorenim prostorima, poput restorana, kafića, kao i kućne privatne proslave i druga okupljanja, najveći rizik od infekcije, ona je pozvala lokalne i republičke inpekcijske službe da rigoroznije nadgledaju sprovođenje protivepidemijskih mera.

„Povećan je broj sumnjivih slučajeva na infekciju i u radnim kolektivima u gradu i Štab za vanredne istuacije još jednom ukazuje na to da je obaveza poslodavaca da brinu o zdravlju zaposlenh“, poručila je gradonačelnica i pozvala sugrađane da nose zaštitne maske i održavaju fizičku razdaljinu.

Dr Slobodan Jovićević, direktor Opšte bolnice Užice, naveo je da je najveći priliv bolesnika u tu ustanovu iz Kosjerića i Prijepolja, te da su među  inficiranima i dva lekara, za koje je rekao da „nisu imali simptome infekcije“ i da su u kućnoj izolaciji“, a kod kojih je virus slučajno oktiriven prilikom  obaveznog testiranja radi nastavka specijalizacije.

„U ovom trenuktu, užička bolnica zadovoljava sve potrebe u lečenju kovid pacijenata, ima lekova i potrebnog zdravstvenog kadra“, poručio je dr Jovićević.

Raste broj inficiranih

Dr Aleksandra Andrić, epidemiološkinja iz užičkog Zavoda za javno zdravlje, istakla je da je Užicu u septembru, od 150 testiranih, 17 bilo inficirano, u oktobru je testirano oko 200 građana i infekcija je potvrđena kod 63, a od početka novembra, od 105 testiranih, infekcija je potvrđena kod 73 lica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari