Ibar ponovo teče u Tutinu 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Voda reke Ibar postepeno se vraća u delove gde je prošle sedmice presušila.

Ribočuvar Muzafer Hot, za novopazarski Radio Sto plus, rekao je da se situacija satbilizuje, ali da voda još nije dostigla zadovoljavajući nivo.

Hot je ocenio da je „neverovatno da se „rečno korito napuni samo posle jedne kiše“ i da je „nesvakidašnja situacija da se ovako brzo normalizuje stanje i da se napune pojedini virovi koji imaju dubinu i do osam metara“. S obzirom, da je za naredne dane najavljena kiša, Hot očekuje potpunu normalizaciju.

Zbog velikih suša, deo reke koji protiče kroz opštinu Tutin, u selu Špiljani na srpsko-crnogorskoj granici“ na više mesta je presušio. To je ugrozilo bogati riblji fond: mladice, pastrmke lipljane klenove..

U velikoj akciji spašavanja ribljeg fonda učestvovali su predstavnici opštinskih službi, ekoloških i ribolovačkih organizacija iz Tutina i Novog Pazara, volonteri i meštani Špiljana. Uspeli su da iz presušenih delova prebace 90 odsto ribe na mesta gde je voda normalno tekla.

Slična situacija na Ibru bila je i pre petnaest godina i tada je bio ugrožen eko sistem.

Ova reka, koja izvire ispod planine Hajla u Crnoj Gori, desetak kilometara od Rožaja, prošle sedmice, i u svom gornjem toku bila je presušila na nekoliko mesta.

Sedamdesetih godina prošlog veka Ibar je pregrađen i napravljeno je veštačko jezero Gazivode (Ribarićko jezero), u koje su, prethodnih dana, doticale male količine vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari