Najbolji srpski fudbaleri konačno su nam dali malčice razloga za optimizam pred start kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, u kojima se od novog selektora i njegove podmlađene ekipe očekuje da „ispeglaju“ krah u borbi za šampionat Evrope. Posle superiorne Španije i prejake Francuske, „orlovi“ su poraženi i od trećeg učesnika EP, ali su dominacija iz prvog poluvremena i jedan gol u mreži respektabilnih Šveđana putokaz za budućnost i znak da su prijateljski mečevi i petnaestodnevna turneja imali smisla – 1:2 (1:1)

Švedska – Srbija 2:1 (1:1)

Strelci: Toivonen 23, Ibrahimović 55p – Subotić 26. Stadion: Rosunda. Gledalaca: 15.000. Sudija: Feliks Brih (Nemačka).

ŠVEDSKA: Isakson (od 72. Viland) – Lustig (od 74. Jonas Olson), Melberg, Grankvist, Martin Olson – Svenson (od 87. Holmen), Kalstrom – Larson (od 87. Vilhelmson), Ibrahimović (od 81. Vernblum), Elm – Toivonen (od 55. Hisen).

SRBIJA: Aleksić (od 46. Kahriman) – Subotić, Maksimović, Luković – Tomić, Petrović, Ignjoski (od 63. Matić), Obradović (od 77. Kolarov) – Tošić, Lazović – Lekić (od 46. Šćepović).

Očigledno je da još nemamo tim, formaciju i igru za velika dela protiv fudbalskih ala, ali čini se da među često rotiranim i neuigranim izabranicima Siniše Mihajlovića ima dobrog „materijala“. Ono što nije mogla ili joj nije dozvoljeno protiv „crvene furije“ i „trikolora“, Srbija je uradila u dobrom delu duela sa Skandinavcima. Naši igrači su duže držali loptu od protivnika, brže je se oslobađali i ređe je gubili, a vezni red i najistureniji igrači su konačno stajali blizu i dobro sarađivali. Ponovili su „orlovi“ presing iz prethodna dva susreta, s tom razlikom što im je on ovog puta doneo više izglednih šansi i jedini pogodak za 270 minuta. Prvi su se, ipak, radovali domaćini. I to posle kiksa debitanta Branimira Aleksića. Mladi golman je ispustio loptu ubačenu iz kornera, a napadač Ola Toivonen sa dva metra, između nepomičnih Lukovića i Subotića, pogodio mrežu (23. minut). Gosti su ekspresno uzvratili. Darko Lazović je sjajno centrirao iz levog ugla, a Neven Subotić reagovao odličnim skok-šutem za zasluženo izjednačenje (26). Na krilima prodorni i konkretni Lazović i Z. Tošić, kao i iz drugog plana opasni i za pokretanje akcija raspoloženi zadnji vezni Petrović, zagrejali su još nekoliko puta dlanove Isaksona, ali je švedski vratar uz mnogo truda i malo sreće sačuvao rezultatski egal na pauzi.

U nastavku je imao daleko manje posla, jer su kratak dah rivala i česte izmene na obe strane oborile ritam meča. To je više odgovaralo Šveđanima, koji su imali nekoliko dobrih prilika. Najidealniju je iskoristio, sinoć ne baš ubedljivi, Zlatan Ibrahimović. Kahriman je skrivio penal, a čuveni špic ga znalački poslao u drugu stranu (55). Za poslednju dozu samopouzdanja selekciji „tri lista“ za EP i trijumf u susretu, koji je mogao biti završen i podelom „plena“ sa disciplinovanim Srbima.

Šveđani već danas odlaze na takmičenje u Poljskoj i Ukrajini, dok će Mihajlovićevi puleni kud koji mili moji, do avgustovske provere sa Republikom Irskom u Beogradu.

Mihajlović: Ide na bolje

– Momci su odlično odigrali, iako smo opet promenili dosta igrača. Šveđani su bili svežiji od nas, a mi smo opet primili golove posle grešaka. Nema veze, tako se najbolje uči. Bitno je da sve ide na bolje. Hvala igračima na zalaganju, lepom ponašanju i tome što su izdražali 15 dana karantina, posle dugih klupskih sezona. Hvala Savezu što nam je organizovao ovako jake utakmice i navijačima, što prvi put nisu zviždali tuđoj himni, bacali petarde i baklje – izjavio je selektor Srbije Siniša Mihajlović.

Tošić: Korak napred

– Dobro smo se držali dok smo imali snage da radimo ono što nam je selektor tražio. Prvo poluvreme je bilo kvalitetnije od drugog, kada nas je stigao umor, što su svežiji Šveđani znali da kazne. Poraženi smo, ali je napravljen korak napred. Nije bilo realno očekivati pobede od ovako mlade i nove ekipe u mečevima sa tako jakim i iskusnijim reprezentacijama, ali mislim da ima mesta pozitivnoj priči – kaže sinoćnji kapiten „orlova“ Zoran Tošić.

„Orlići“ preleteli Farska ostrva

Mlada selekcija Srbije savladala je Farska Ostrva u meču kvalifikacija za EP u Izraelu sledeće godine – 2:0 (1:0) i tako zacementirala prvo mesto u Grupi 4, uoči važnog jesenjeg meča sa Danskom. Strelci za „orliće“ na sinoćnjem gostovanju bili su Filip Malbašić (30) i Nemanja Gudelj (67p).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari