Porazom od Cedevite u Laktašima Igokea je pustila dim iz lampe čije boje sada svi slobodno mogu da tumače. Pristalice teorija zavere odmah će posumnjati u verodostojnost loše partije izabranika Darka Bajića, dok će pasionirani ljubitelji regionalnog takmičenja konstatovati da je bolji tim zasluženo slavio u derbiju 20. kola ABA lige. S obzirom na veliki ulog u razmeri direktnog plasmana u Evroligu, borba za lidersko mesto na Jadranu poprimiće u poslednjih šest kola dramski oblik. Nakon petog poraza Igokee, Crvena zvezda Telekom i Partizan mt:s opravdano se nadaju da mogu pokvariti računicu ekipi iz Aleksandrovca.


Zvezda praktično zaostaje dve pobede za liderom šampionata, a Partizan mt:s kaska tri koraka u odnosu na ekipu iz Aleksandrovca. Igokea ima bolji međusobni skor u dvomeču sa crveno-belima, dok je u prvom susretu sa srpskim šampionom slavila sa 23 poena razlike (73:50), tako da je teško očekivati da Partizan mt:s u revanšu može anulirati zaista ogroman zaostatak. Ako se pogleda raspored mečeva do kraja regularnog dela prvenstva, Igokeu očekuju tri meča kod kuće protiv timova iz donjeg dela tabele (Zadar, Krka, Solnok), kao i teška gostovanja Partizanu mt:s, MZT i u poslednjoj rundi ove sezone više nego skromnoj Ciboni. S obzirom na rivale evidentno je da Igokea i dalje čvrsto drži dirigentsku palicu u svojim rukama. Osim gostovanja Partizanu mt:s, direktnom rivalu za prvo mesto, ali i bratskom klubu, Aleksandrovčani jedino mogu kiksnuti u Skoplju i eventualno protiv Cibone u poslednjem kolu, što je malo verovatno.

Igokea ima perfektan učinak u mečevima sa srpskim klubovima. Po dva puta je savladala Radnički i Zvezdu, dok je u prvom susretu sa Partizanom mt:s bila više nego ubedljiva. Timu iz Aleksandrovca ne odgovaraju ekipe iz Hrvatske, s obzirom da je od pet poraza dva puta izgubio od Cedevite i jednom od Zadra. Budućnost i Olimpija u ulozi domaćina takođe su uzeli meru „plavcima“, ali je indikativno da je jedino Cedevita uspela da matira Igokeu u Laktašima i to baš u trenucima kada se odlučuje o liderskom mestu na Jadranu. Jasno je kao dan da su „plavci“ u 20. kolu odigrali veoma loše u svim aspektima igre, pogotovo u fazi skoka. Dubina igre gotovo da nije ni postojala. Korsli Edvards, jedini visoki igrač koji se bolje snalazi u samom reketu nego van njega, odigrao je vrlo slabo, što su Mate Bilan, Goran Suton, ali i Predrag Šuput umeli da iskoriste.

U razgovoru sa predstavnicima Igokee prisutan je oprez, jer gotovo niko ne želi da priča o konačnom ishodu i prvom mestu na tabeli regularnog dela lige, strahujući da se ne naruši ambijent u ekipi uoči poslednjih šest utakmica pred fajnal-for. Nezahvalno je suditi o formi „plavaca“ posle dva vezana poraza, ali je utisak da bi prevelika opreznost mogla da sputa izabranike Darka Bajića. Hemonds, Jorović, Joksimović, Dozet i Edvards trebalo bi da ostanu kostur ekipe u danima koji dolaze. Uprava Igokee, ali i vodeći ljudi ABA lige uveravaju da nikakve kalkulacije ne dolaze u obzir i da tim iz Aleksandrovca neće imati sluha za želje najvećih konkurenata, naročito onih koji dolaze iz Srbije. Ostali pratioci Cedevita, Radnički i Budućnost pomno prate situaciju u Igokei, naročito Cedevita, koja od svih najbližih konkurenata jedina ima bolji međusobni skor u duelima sa liderom šampionata.

Sumnje u krajnji ishod nakon 26. kola mogu podgrejati trenutne okolnosti jer Igokea ne ispunjava evroligaške uslove. Neadekvatan aerodrom u Laktašima, koji je do raspada SFRJ bio za internu upotrebu, manjak avio-linija, kao i velika udaljenost najbližih gradova koji ispunjavaju sve avio uslove (Zagreb i Sarajevo), omča su oko vrata čelnim ljudima Igokee. Hala u Laktašima takođe nije u skladu sa propisima Evrolige. Njen kapacitet je nešto veći od 3.000 mesta i teško je očekivati da se mogu izmontirati tribine za još 2.000 navijača. Evroliga zahteva od svakog tima sa B licencom da nastupa u hali sa kapacitetom od 5.000 mesta, odnosno 10.000 sa A licencom. Dvorana „Borik“ u Banjaluci može da primi oko 4.500 ljudi, međutim trenutno je u fazi delimične rekonstrukcije, bez novčanih sredstava za potpunu obnovu, koja je neophodna za zdanje izgrađeno daleke 1974. godine. Za poklonike teorije zavere ovo su više nego dovoljni argumenti da u narednih šest kola najmanje u tri navrata odigraju fiks u kladionici protiv ekipe iz Aleksandrovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari