Igor Bilbija nije više vođa Srbske časti u BiH 1

Zbog fotografije na kojoj je nalazi u društvu Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenci, Igor Bilbija nije više vođa Srbske časti iz Republike Srpske (RS), saznaje Danas.

Predsednik „Narodnog sindikata RS“, Saša Milaković postovao je juče na svom Fejsbuk profilu saopštenje u kome navodi da Igor Bilbija neće dalje obavljati funkciju predsednika „Srbske časti“ u BiH. Milaković je istakao da će se Srbska čast „ubuduće isključivo baviti humanitarnim radom, bez politizovanja, bez maskirnih uniformi i bez neprimerenih fotografisanja“, kao i da će biti deo udruženja građana „Narodni sindikat“.

Bilbija je potom na Fejsbuk profilu „Srbske časti – Republika Srpska“ napisao da u potpunosti prihvata odluku Milakovića. „Srbska Čast od danas postaje dio Narodnog sindikata, pod vodstvom Saše Milakovića. Ja ću se posvetiti isključivo humanitarnom radu, u sklopu Srbske Časti, kao i do sad što sam tako ću i ubuduće sa još većim elanom“, napisao je Bilbija.

Inače, Milaković je naveo i da je „Narodni sindikat“ udruženje svih građana koji se bore protiv nepravde sa kojom se susreću u svim sferama društva, „socijalnim razlikama i pitanjima običnih ljudi, korupcijom u svim porama našeg društva, protiv bahatosti pojedinih privrednih subjekata, nameštenih tendera i privilegovanih biznismena, dvojnim aršinima odnosa banaka prema običnim ljudima i tajkunima, protiv nasilja nad ženama i decom i zaštitom njihovih prava, zaštitom prava ljudi koji žive na selu…

Podsetimo, u medijima u regionu, kao i u Danasu, osvanula je fotografija Orića sa srpskim desničarima u BiH – predstavnicima ogranka Srbske časti i njihovim vođom Igorom Bilbijom. Oriću, koga je Haški tribunal svojevremeno optužio, pa oslobodio za zločine nad Srbima, trenutno se sudi u BiH, dok je Bilbija, kako podseća sarajevski Žurnal, koji je prvi objavio ovu fotografiju, na neustavni dan Republike Srpske u maskirnoj odori marširao ulicama Banja Luke, nakon čega se slikao se sa Damirom Došenom, haškim osuđenikom zbog ratnih zločina u prijedorskom logoru Keraterm.

Ako se krenu redom identifikovati osobe sa ove nedavno nastale fotografije, uglavnom su to lica sa pozamašnim dosijeima, piše Žurnal i ističe da su, pored Orića i Bilbije, tu i Elvis Hodžić, višestruko osuđivani kriminalac iz Lukavca, koji je u sarajevskom Inkognitu pucao na Fatmira Mujaja, tadašnjeg pratioca Nasera Orića i Nasera Keljmendija, te da pored Orića stoje članovi bajkerske skupine iz Sanskog Mosta poznate kao „United Tribunsi“.

Žurnal naglašava da su Armin i Nermin Ćulum vođe ove kriminalne grupe, koja je proterana iz Nemačke, a da su u Berlinu blisko sarađivali sa ruskim bajkerima „Noćni vukovi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari