"Izuzetno opasno i neodgovorno": Igor Jurić o lažnim informacijama da je juče pokrenut sistem "Pronađi me" 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Sinoć je se na portalima tabloida pojavila informacija da je u Marinkovoj bari nestao devetogodišnji dečak, a u gotovo svim vestima objavljena je i informacija da je pokrenut sistem „Pronađi me“.

U tekstovima je, između ostalog, pored imena i prezimena dečaka, opisan izgled, objavljeno šta je dečak nosio kao i njegova fotografija, ali i slika preuzeta sa društvenih mreža na kojoj se vidi navodna poruka i detalji o nestanku.

„Ako primetite osobu koja odgovara opisu prijavite na 192. Okc“, piše u poruci sa narandžastom pozadinom za koju nije sigurno ni gde je prikazana ni odakle je potekla.

"Izuzetno opasno i neodgovorno": Igor Jurić o lažnim informacijama da je juče pokrenut sistem "Pronađi me" 2
Foto: Printscreen/https://web.archive.org

Ubrzo je stigla i informacija da je dečak pronađen, ali i demanti Ministarstva unutrašnjih poslova da je sistem „Pronađi me“ uopšte pokrenut.

„Apsolutno je netačna informacija koju su pojedini mediji večeras objavili da je aktiviran sistem „Pronađi me“ u slučaju nestanka devetogodišnjeg dečaka u Beogradu“, naveo je Dačić u pisanom saopštenju.

Kako je napomenuo, platformu „Pronađi me“ može da aktivira jedino Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali da do toga nije došlo.

„Ovakvi postupci pojedinih medija koji objavljivanjem neproverenih i netačnih informacija dižu paniku i uznemiravaju javnost su nedopustivi, a posebno kada je u pitanju zloupotreba sistema ‘Pronađi me'“, naveo je Dačić dodajući da je neophodno da mediji sve informacije provere pre objave.

Tabloidi su neposredno posle saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova izbrisali navedene naslove, iako je na Internetu moguće pronaći sačuvane prve verzije tekstova.

Osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić za „Danas“ ocenjuje da su ovakvi postupci izuzetno opasni.

„Lažno objavljivanje vesti o pokretanju sistema “Pronađi me” za potragu za nestalom decom izuzetno je opasno i neodgovorno“, rekao je on.

Jurić je potom objasnio i koja je glavna svrha sistema koji su kreirani po ugledu na „Amber alert“ u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Izuzetno opasno i neodgovorno": Igor Jurić o lažnim informacijama da je juče pokrenut sistem "Pronađi me" 3
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

„Ovaj važan sistem postoji kako bi spasio živote i olakšao brzu reakciju javnosti i nadležnih organa u slučajevima nestale dece. Lažne informacije ne samo da mogu izazvati nepotrebnu paniku, već i kompromitovati efikasnost pravih akcija kada su najpotrebnije. Takva zloupotreba može odvratiti pažnju resursa, usporiti reakcije i umanjiti kredibilitet sistema, što može imati tragične posledice u budućim slučajevima stvarnih nestanaka“, ukazao je Jurić.

Kako funkcioniše sistem za pronalazak nestale dece „Pronađi me“?

Sistem za brži pronalazak nestale dece „Pronađi me“, koji je u Srbiji prvi put pokrenut 26. marta ove godine kada je nestala maloletna Danka Ilić, postoji od oktobra prošle godine.

Slučaj Danke Ilić još uvek nije rasvetljen.

Kako je objašnjeno na prezentaciji sistema u Palati Srbije kada je sistem aktiviran, u slučaju aktiviranja ovog sistema o nestanku maloletnog lica, građani se obaveštavaju SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, krajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Od trenutka aktiviranja platforme mobilni operateri, televizijske i radio stanice, aerodromi, železničke i autobuske stanice i Putevi Srbije dobijaju obaveštenje koje su dužni momentalno da objave.

Na ovaj način građani se aktivno uključuju u potragu za nestallim licem i svoja saznanja javljaju policiji.

Nakon pronalaska nestalog maloletnog lica ili istekom roka od 48 sati postavljena obaveštenja se brišu.

Kada su u pitanju mediji, pravilnik REM-a predviđa da u slučaaju nestanka deteta, po primanju obaveštenja mediji imaju obavezu da obaveštenje emituju bez odlaganja, u najkraćem mogućem roku i bez izmena.

U narednih osam sati u obavezi su da obaveštenje emituju na pola sata, a nakon toga na sat vremena. Obaveza prestaje nakon 48 sati. Obaveštenje o nestaloj deci medijima šalje Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari