Igor Jurić: Vulinu smo poslali 79 molbi za sastanak, na odgovornim pozicijama neodgovorni ljudi 1Igor Jurić Foto: Medija centar

Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić“, ističe za Danas da su ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu do sada poslali 79 molbi za sastanak na temu brze potrage za nestalom decom, odnosno “Amber alert” sistema, ali da ni na jedno pismo nisu dobili odgovor.

– Mi svakog ponedeljka ministru Vulinu šaljemo i poštom i elektronskim putem upit za sastanak na kojem bismo razgovarali o sistemu koji bi trebalo da pomogne u pronažalenju nestale dece. Međutim, do danas nismo dobili nikakav odgovor iz njegovog kabineta i mislim da ga nećemo ni dobiti – kaže Jurić, koji je i rukovodilac Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Upitan kako vidi nerazumevanje države za ovaj problem, Jurić smatra da su na “jako odgovornim pozicijama neodgovorni i nekompetentni ljudi”.

– Ako postavite nekompetentnog čoveka, kao što je Vulin, na čelo jednog tako važnog ministarstva, onda taj čovek jednostvano neće da razgovara sa ljudima koji su imali loša iskustva i koji žele da unaprede nešto u našoj zemlji – ukazuje Jurić, dodajući da Vulin nema sluha za važne teme.

Podsetimo, MUP je nedavno sa Fondacijom AMBER Alert Europe potpisao Memorandumom o razumevanju čime je zvanično uspostavlјena saradnja.

Međutim, Jurić za Danas naglašava da je “Fondacija Tijana Jurić” bila 2015. godine članica Fondacije AMBER Alert Europe, ali da su već sledeće godine izašli jer je ta fondacija, kako kaže, nekompetentna.

– U pitanju je klasična prodaja softvera koji se državi naplati milion i po evra gdišnje, a ne pruža nikakvu pomoć niti se time unapređuje sistem zaštite dece. Zbog toga smo i želeli da razgovaramo sa ministrom Vulinom, da mu pojasnimo šta je važno i šta treba unaprediiti. Mi smo hteli da kompetentne organizacije i države pomognu da se u Srbiji implementira dobar sistem zaštite dece, koji našu državu finansijski ne bi koštao aposultno ništa – objašnjava Jurić za naš list.

On naglašava da je prekjuče verifikovana narodna inicijativa da se uvede “Amber alert” sistem u Srbiji i da će sledeće sedmice početi prikupljanje potpisa građana,

Podsetimo, Fondacija „Tijana Jurić“ pokrenula je pitanje uvođenja „Amber alerta“ u Srbiju još 2015. godine sa namerom hitnog reagovanja u situacijama kada neko dete nestane.

Ovaj mehanizam podrazumeva skup informacija koje se hitno i istovremeno plasiraju kroz što više kanala komunikacije (TV, radio, društvene mreže, LED bilbordi, GPS navigacije, posteri), kako bi celokupna javnost u vrlo kratkom roku bila obaveštena o nestanku deteta, njegovom izgledu i svim osobenostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari